Salut

Com puc superar l'esgotament laboral?

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut la síndrome del 'burnout' com a malaltia

Una persona superada en una imatge de recurs.
ARA
20/01/2025
3 min
Regala aquest article

BarcelonaQuan ja fa unes setmanes que ha començat l'any i els propòsits d'any nou comencen a no materialitzar-se, o pocs dies després de fer vacances, és probable que alguns sentin que la feina els desborda i que cada cop els costa més anar a treballar. Tot i que aquesta sensació pot ser generalitzada, quan es complica pot generar una situació de burnout. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut la síndrome del burnout o síndrome d'estar cremat com a malaltia, i ha quedat inclosa dins l'Estadística Internacional de Malalties i Problemes de Salut.

Què és la síndrome del 'burnout' i com es tracta?

La síndrome del burnout o d'estar cremat neix de la sensació que no es té el control sobre la feina. És un estat que els psicòlegs descriuen com esgotament i cinisme persistents amb la feina. Sovint és una síndrome que s'associa a professions que tracten amb persones, com en els treballadors de la sanitat i l'educació. Alguns dels trets característics d'aquesta síndrome són el cansament emocional, la falta de realització personal i els sentiments impersonals i freds cap a les persones amb qui treballen. Per tractar-ho es recomana, sobretot, adquirir eines per gestionar emocionalment aquestes situacions i que les empreses involucrades prenguin mesures per millorar l'ambient al lloc de treball.

Tractament psicològic per al 'burnout': teràpies recomanades

"El primer que cal fer és treballar per entendre què és el que ha portat la persona a estar en un estat de burnout", detalla la vicedegana del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i CEO de Menta Salut Professional, Dolors Liria. La psicòloga insisteix que aquesta síndrome està "sempre relacionada amb alguna cosa que està passant en la seva vida, habitualment relacionada amb l'entorn laboral".

Un cop s'han detectat els motius que porten la persona a estar cremada, el tractament del burnout consisteix a intentar que el pacient adquireixi "eines per poder col·locar-se d'una manera diferent davant del que li passa" i a saber posar límits i dir que no. "Si és un tema relacional, és important coneixe'l, per entendre què ens està molestant dels altres i per què ens fan sentir malament, i també saber com col·locar-nos davant de les diferents relacions que hi ha en l'entorn laboral. Per tant, cal treballar per tenir les estratègies per gestionar emocionalment totes aquestes dificultats i tensions pròpies de la feina", descriu la psicòloga.

Ara bé, Liria també adverteix que cal que l'organització o l'empresa on es produeix aquesta situació prengui mesures, perquè el burnout prové principalment de males gestions de situacions en ambients de treball: "Moltes vegades si el que passa a la feina canvia, el burnout fàcilment desapareix".

Opcions mèdiques per tractar el 'burnout'

La vicedegana del Col·legi de Psicologia de Catalunya explica que com que el burnout normalment té una causa relacional, no hi ha un tractament mèdic que el solucioni. A més, cal tenir en compte que els psicòlegs no recepten fàrmacs, de manera que en el cas de necessitar-ne cal acudir a un altre especialista. Tot i això, és una síndrome que moltes vegades té com a símptoma principal l'ansietat. "Aquesta ansietat portada a un extrem pot arribar també a la depressió, i si la persona està deprimida habitualment es compagina el tractament psicofarmacològic amb el psicològic", diu Liria. Tot i això, és contundent: "Si una persona amb burnout es posa de baixa, es medica, fa psicoteràpia i està millor, però torna a la feina i les condicions que l'han portat aquí són les mateixes, tornarà a recaure".

Consells per recuperar-se de la síndrome del 'burnout'

Entre els consells per evitar el burnout, la psicòloga de la UOC Agnès Brossa recomana buscar espais per cobrir necessitats no laborals com són el son i l'alimentació, però també l'activitat física i les necessitats socials i afectives. En aquest sentit, recomana organitzar i planificar espais per poder cobrir aquestes necessitats que permetran que el nostre cervell pugui segregar hormones que l'ajudin a compensar l'estrès.

La psicòloga també insisteix en la necessitat de posar límits a la gent del nostre voltant, però també a nosaltres. Cal saber admetre i saber comunicar que alguna cosa no la podem fer o que no tenim temps per abordar-la en el moment. A més, recomana demanar ajuda si es necessita, per no arribar a un límit que s'aconsella no sobrepassar. Brossa també detalla que és molt important treballar per evitar els sentiments de culpa. Explica que hi ha una relació directa entre el que es pensa, el que se sent i el que es fa, motiu pel qual és primordial desenvolupar un sentiment positiu amb un mateix per sentir-se millor i controlar més fàcilment la pròpia conducta.

stats