Agricultura
Societat19/02/2024

Uns 300 tractors han ocupat Palma en defensa del camp

La manifestació d'agricultors i ramaders ha arribat al migdia a la Delegació del govern espanyol

This browser does not support the video element.

PalmaUns 300 tractors marxen des de punts diversos de la Part Forana cap a Ciutat per defensar el camp de les Illes i reivindicar millores urgents. A causa d'aquesta tractorada, el trànsit viari sofreix retencions des de les 8.30 h i s'espera que aquesta situació s'allargui fins a les 17.30 hores, aproximadament. Des de les 9.30 h, els participants s'han concentrat a Inca, Campos, Vilafranca, Ariany, Santa Maria i sa Casa Blanca per dirigir-se per carreteres secundàries cap al polígon de Llevant de Palma. La marxa s'està desenvolupant sense incidents.

Cargando
No hay anuncios

Segons els organitzadors, la participació supera els 250 vehicles, que marxen cap a Palma des de diferents punts de concentració: Inca (60), Campos (30), Santa Maria (15), Ses Torres (25), Es Cruce (47), Santa Eugènia (14), Son Dureta (7), Llucmajor (10), sa Casa Blanca (25) i Montuïri (25), ha informat Europa Press. Alguns tractors duen pancartes amb lemes com "No més papers, més solucions", "Volem eleccions al camp", "Pagesia o mort!" o "Menjareu turistes".

Els tractors han iniciat la marxa cap al centre de Palma des de Nou Llevant a les 11.15 h; en concret, des de l'avinguda de Mèxic, molts d'ells fent sonar el clàxon. La presidenta d'UPA AIA, Joana Mascaró, s'ha mostrat sorpresa per l'èxit de la convocatòria i ha xifrat en més de 40 els companys que han vingut des del Llevant de Mallorca. "Necessitam que l'Administració ens escolti", ha dit. Des de Llucmajor ha arribat Lluc Fullana, que reclama el consum de productes locals als hotels amb un percentatge pactat, "el cessament de productes de tercers països introduïts sense control sanitari" i una reducció de la burocràcia. En el mateix sentit, s'han pronunciat Xisco Adrover i Maria Antònia Fiol, "pagesos de tota la vida". "Volem menys burocràcia, menys normes estúpides europees i que els dirigents siguin persones que coneguin el camp", han reclamat.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la primera vegada que el pollencí Guillem Vives es manifesta, i ho fa per reivindicar "solucions per a una situació insostenible". "Trobava que havia de venir perquè el que produïm té un preu molt petit i el cost és molt elevat. No podem fer feina per anar a pèrdues", ha dit el pagès, que ha estat venent el quilo de cereal a 19 cèntims d'euro. "El gasoil, les reparacions i els adobs han pujat. Necessitam un preu just i raonable per tenir beneficis. Com es pot solucionar? No ho sé, però no hi arribam. Hem de tancar el negoci?", ha llançat la pregunta aquest agricultor, contrari a les polítiques dictades des de la Unió Europea: "Ens diuen com, quan i què hem de fer. És una imposició darrere l'altra i tot ple de paperassa".

Els sobrecostos de la insularitat, la reducció de la burocràcia, l'agilització de les ajudes i un ús equilibrat dels fitosanitaris són algunes de les reivindicacions dels pagesos, que amb aquesta acció també volen visibilitzar la necessitat d'un augment del consum del producte local perquè el sector primari a les Balears pugui sobreviure. "Si el producte no té la qualitat que toca, l'hem de tirar perquè ningú no el vol", ha explicat a IB3 Ràdio el pagès de sa Pobla Biel Serra, que participa en la tractorada d'aquest dilluns. El seu company Andreu Mascaró ha explicat que es manifesta perquè els seus fills puguin continuar amb l'ofici i critica que, moltes vegades, les normatives les fan organismes que desconeixen la idiosincràsia del camp. "La gent que no coneix la terra ens diu des de Madrid i Brussel·les com l'hem de tractar. Necessitam polítiques més realistes i que coneguin el camp", ha assenyalat.

Cargando
No hay anuncios

Els pagesos demanaran al Govern que sol·liciti a la UE l'equiparació de les Balears amb les illes gregues per desenvolupar polítiques autònomes que permetin "actuar sense el permís de Brussel·les i aconseguir respostes ràpides que ara mateix no es donen", va subratllar el president d'Asaja Baleares, Joan Company, dia 8 de febrer, quan es va convocar la tractorada. Per la seva banda, el secretari general d'Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, va reivindicar que el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Balears (Fogaiba) sigui "més eficient i ràpid" i va recordar que hi ha expedients que acumulen retards de fins a tres anys.

Cargando
No hay anuncios

Els agricultors i ramaders de Menorca també es mobilitzen aquest dilluns i està previst que desenes de tractors omplin la carretera general de l'illa, en direcció de Ciutadella a Maó. Després es llegirà un manifest que s'enviarà al Ministeri d'Agricultura i a la Unió Europea.

D'aquesta manera, els agricultors de les Balears se sumen a les protestes del sector primari a Espanya i Europa. En el cas de les Illes, la mobilització està convocada per agrupacions agrícoles com Asaja Balears, Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), Unió de Pagesos i Cooperatives Agroalimentàries. L'Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca s'hi ha sumat, així com altres entitats: el GOB, la Federació Balear de Confraries de Pescadors i el Col·legi Oficial de Veterinaris de les Balears.

Cargando
No hay anuncios

El director general d'Agricultura, Fernando Fernández, ha reconegut que "cal modernitzar i agilitar la tramitació d'ajudes i pagaments". "S'està fent un gran esforç per aclarir-ho, encara que probablement s'hagi de canviar la manera de funcionar de Fogaiba", explica, encara que també remarca que amb la nova Política Agrària Comuna (PAC) s'han augmentat un 37% els ingressos dels pagesos.