El conseller d'Interior comunica la restitució del major després de tenir-hi una conversa
Pau Esparch
i Pau Esparch
4 min
BarcelonaTres anys i dues setmanes després d'haver deixat de ser el cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero torna a liderar el cos. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha comunicat la restitució del major després d'una conversa que han mantingut aquest matí i en la qual Trapero ha manifestat que es volia posar de nou al capdavant de la policia catalana. L'endemà de la sentència de l'Audiència Nacional que absolia Trapero, Sàmper ja va avançar que el major tornaria a ser el cap dels Mossos si ell ho volia. Trapero li va demanar temps i el conseller ho va respectar. Ha sigut al cap de tres setmanes de l'absolució que el major ha traslladat a Sàmper la seva "disposició ferma", segons un comunicat d'Interior, "d'assumir de nou el comandament del cos".
El conseller s'ha reunit aquesta tarda amb el fins ara comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, per anunciar-li el canvi i expressar-li "el seu agraïment" per la feina feta. Sallent va assumir el lideratge el juny de l'any passat, i va esdevenir el tercer cap del cos des del relleu forçat de Trapero. Després d'aquesta trobada, Sàmper ha fet la primera reunió de treball amb Trapero acompanyat per la secretària general d'Interior, Beth Abad, i del director de la policia catalana, Pere Ferrer. El primer contacte de Trapero amb els comandaments dels Mossos serà aquest divendres al complex central Egara, un acte en què l'acompanyaran Sàmper, Abad i Ferrer. També serà el moment que el major es tornarà a posar davant les càmeres, perquè hi haurà declaracions als mitjans.
El 28 d'octubre del 2017 Trapero va deixar de ser el cap dels Mossos, cessat pel govern espanyol amb l'aplicació del 155 després de l'1-O. Una publicació al Butlletí Oficial de l'Estat va apartar-lo, però va mantenir la categoria de major, que no depenia del càrrec de cap. Trapero va passar a un pla molt discret, malgrat que ha continuat anant a la comissaria dels Mossos de les Corts de Barcelona, on té un despatx. Durant aquest temps també va preparar la seva defensa contra l'acusació de la Fiscalia, que li demanava 11 anys de presó per rebel·lió per l'actuació dels Mossos l'1-O. En el judici a l'Audiència Nacional el fiscal va rebaixar la sol·licitud de pena a 10 anys de presó i l'alternativa d'una condemna per desobediència, però el resultat final va ser l'absolució. Aquest desenllaç va obrir la porta perquè Trapero tornés al capdavant del cos.
Cargando
No hay anuncios
De nou sota el focus
Tot i que el pla que va revelar per detenir Carles Puigdemont i altres membres del Govern si tiraven endavant la DUI va generar recels polítics, el conseller d'Interior –que té la potestat d'escollir el cap dels Mossos– va defensar la restitució de Trapero. En una entrevista a TV3, sobre si aquesta decisió compta amb el suport de Puigdemont i JxCat, Sàmper ha assegurat que "hi estan d'acord", com també ERC. Amb l'absolució, dins del cos també es va donar bastant per fet que el major tornaria a liderar la policia catalana, opinió que s'ha demostrat encertada.
Ara Trapero es posarà de nou sota el focus mediàtic que va ocupar sobretot el 2017, primer pels atemptats dels 17-A i després per l'1-O. En aquell moment, fins i tot va ser viral amb una frase espontània en roda de premsa: "Bueno, pues molt bé, pues adiós". El retorn també implicarà alguns ajustos a l'organigrama del cos, que en els tres anys sense el lideratge del major ha viscut un relleu continuat de caps.
El primer que va assumir el càrrec va ser el comissari Ferran López, mà dreta de Trapero, que l'ha acompanyat tot aquest temps i a qui l'Estat va confiar els Mossos amb el 155. L'arribada de Miquel Buch com a conseller d'Interior va suposar que López fos substituït l'estiu del 2018 pel comissari Miquel Esquius, que va mantenir una línia continuista. Abans Buch havia proposat a Trapero tornar a liderar el cos, cosa que ell va rebutjar perquè encara estava pendent del judici a l'Audiència Nacional. L'any passat Buch va canviar de nou el cap de la policia catalana: llavors va escollir el comissari Sallent.
Cargando
No hay anuncios
Reptes que marcarà el covid-19
El carismàtic Trapero estarà sota les ordres de Sàmper. En la seva primera etapa com a cap dels Mossos va dependre dels consellers Ramon Espadaler –que va ser qui el va nomenar el 2013–, Jordi Jané i Joaquim Forn. L'abril del 2017 va prendre possessió de la categoria de major, un rang al qual va accedir després d'un concurs per optar a la plaça –que estava vacant des del 2007–. Ara torna a ser el cap amb una crisi al davant derivada de la pandèmia de covid-19 que marcarà els reptes de seguretat de la policia. Un cos que Trapero, llicenciat en dret, coneix molt bé, perquè és mosso d'esquadra des de fa tres dècades.
La trajectòria del major en cinc dates clau
05-04-2013. Primer nomenament com a cap del cos
El llavors conseller d'Interior Ramon Espadaler escull l'aleshores comissari Josep Lluís Trapero per liderar els Mossos. El nomenament es rep amb sorpresa, perquè ningú el situava a les travesses. Fins aquell moment Trapero estava al capdavant de la Comissaria General d'Investigació Criminal. Es mantindrà en el càrrec tot i el canvi de consellers.
18-04-2017. Pren possessió de la categoria de major
El president Carles Puigdemont presideix l'acte en què Trapero pren possessió com a major dels Mossos. Hi ha consellers del Govern, comandaments del cos i els màxims responsables a Catalunya de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'exèrcit espanyol com a convidats. Trapero diu que, amb la recuperació del rang, la policia catalana "torna a la normalitat".
17-08-2017. La cara visible de la gestió policial del 17-A
La resposta dels Mossos als atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils situa Trapero en la cara visible de la gestió policial. Les seves compareixences per informar de les novetats sobre la investigació dels atacs jihadistes fan la volta al món i el posen en la primera línia del focus mediàtic, en el qual es mantindrà pel dispositiu del cos català l'1-O.
28-10-2017. El govern espanyol cessa Trapero amb el 155
Quan el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica els efectes de la intervenció del govern espanyol amb el 155, un dels punts implica cessar Trapero com a cap de la policia catalana. El major deixa de liderar els Mossos i el substitueix el comissari Ferran López. Aquell mes l'Audiència Nacional ja l'havia citat com a investigat per l'actuació de l'1-O.
21-10-2020. L'Audiència Nacional absol Trapero per l'1-O
Després d'obrir una causa judicial l'octubre del 2017 pel dispositiu dels Mossos l'1-O, al cap de tres anys l'Audiència Nacional dicta una sentència absolutòria per a Trapero i la resta dels processats. El conseller Sàmper defensa la restitució del major, que demana temps. Després d'unes setmanes de reflexió, comunica que vol tornar a ser el cap i es fa efectiu.