Trasplanten un ronyó de porc a una persona viva per primer cop a la història
Un home de 62 anys va rebre l'òrgan en un hospital de Boston
BarcelonaPas de gegant en la ciència dels trasplantaments. El cap de setmana passat, un hospital de Boston, als Estats Units, va aconseguir un fet fins ara inèdit: trasplantar un ronyó de porc a una persona viva. Dissabte, Rick Slayman, un home de 62 anys que pateix una malaltia renal en etapa terminal, va ser intervingut per rebre un ronyó de porc modificat genèticament. L'operació, que s'ha anunciat aquest dilluns, es va fer a l'Hospital General de Massachusetts. Abans d'aquesta intervenció s'havien fet altres intents: en una dona en mort cerebral a qui li van trasplantar un ronyó de porc a Nova York l'any 2021 i en micos vius.
La intervenció va durar quatre hores i, segons un comunicat de l'hospital, el pacient s'està recuperant bé i "aviat" podrà rebre l'alta mèdica. A Slayman se li ha trasplantat un ronyó de porc que va ser modificat al laboratori; en concret, es van fer 69 edicions genètiques a través de la tecnologia CRISPR-Cas9, una tècnica que permet eliminar els gens porcins que poden ser perjudicials i, posteriorment, incorporar gens humans per aconseguir que l'òrgan sigui compatible amb un cos humà. A més, per minimitzar infeccions, els científics encarregats de la modificació també van desactivar retrovirus endògens del porc, un tipus de virus que s'origina al material genètic d'un ésser.
A l'espera de l'evolució del trasplantament, la vida de Slayman també ha de millorar de manera important. L'home ha estat anys patint diabetis de tipus 2 i hipertensió. A finals del 2018 ja va entrar a quiròfan per ser receptor d'un ronyó humà, però cinc anys després l'òrgan li va començar a donar problemes i va haver de tornar a rebre sessions de diàlisi. Aquest procés també li va provocar problemes vasculars que l'obligaven a sotmetre's a revisions hospitalàries cada dues setmanes.
La possibilitat d'accelerar la compatibilitat
Des de l'hospital americà han qualificat l'operació de dissabte com "una fita de primera classe" en la possibilitat de trobar òrgans disponibles per als pacients de manera ràpida i sense que els potencials receptors hagin d'estar anys esperant un òrgan humà compatible. De fet, als Estats Units hi ha un greu problema d'escassetat d'òrgans per a trasplantaments. Segons la United Network for Organ Sharing (UNOS), l'única xarxa d'adquisició i trasplantament legal dels Estats Units, més de 100.000 nord-americans estan en llista d'espera i 17 persones moren cada dia esperant un òrgan. El ronyó és l'òrgan més demandat.
"Gairebé set dècades després del primer trasplantament de ronyó amb èxit, els nostres metges han tornat a demostrar el nostre compromís de proporcionar tractaments innovadors i ajudar a alleujar la càrrega de la malaltia als nostres pacients i altres pacients d'arreu del món", ha explicat la presidenta i consellera delegada de Mass General Brigham, la doctora Anne Klibanski. Segons detallen des de l'Hospital General de Massachusetts, el ronyó animal trasplantat aquest dissabte provenia d'un porc que va proporcionar l'empresa eGenesis. La companyia està especialitzada en el que ells anomenen "xenotrasplantaments" un procés per modificar organismes animals i fer-los compatibles amb els humans.
A Catalunya el trasplantament més habitual també és el renal. De fet, només durant l'any passat es van trasplantar 976 ronyons als hospitals catalans, per davant dels trasplantaments de fetge (226), pulmó (102) o cor (56). Tot i que Catalunya és un dels referents mundials en donació d'òrgans i el 2023 187 persones van donar un ronyó, actualment encara hi ha al voltant d'un miler de pacients en llista d'espera per rebre un ronyó compatible.