Societat13/03/2019

Un treballador en actiu del metro atribueix una malaltia pulmonar a 40 anys d'exposició a l'amiant

TMB assegura que no s'ha identificat cap cas que es pugui considerar una malaltia professional

G.g.g
i G.g.g

BarcelonaUn treballador jubilat parcialment del metro de Barcelona, Rafael Rubio, assegura que pateix d'asbestosi, una malaltia pulmonar que redueix la capacitat respiratòria, per l'exposició a fibres d'amiant durant 40 anys. Rubio ha explicat aquest dimecres que s'encarregava de tornejar les rodes dels combois al taller de manteniment del metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Segons ha apuntat el treballador encara en actiu de l'empresa de transport públic, dos pneumòlegs, un de l'Hospital de Can Ruti i un del Col·lectiu Ronda, li han diagnosticat asbestosi, però un tercer contractat per TMB només va diagnosticar-li una "possible asbestosi".

TMB ha reconegut en un comunicat que s'han identificat 22 casos de manifestacions pleurals dels 715 treballadors examinats pel programa de vigilància de la salut que l'empresa realitza des del novembre del 2018, però nega que s'hagi detectat "cap cas d'asbestosi ni d'altres patologies greus relacionades amb l'amiant". De fet, asseguren que Rubio presenta alteracions pleurals i que forma part d'aquesta vintena d'afectats, però que el diagnòstic fet per especialistes de l'Hospital Vall d'Hebron ha descartat que tingui asbestosi o cap altra malaltia greu i que, d'acord amb la normativa laboral vigent, aquestes manifestacions "no es consideren una malaltia professional".

Cargando
No hay anuncios

El comitè d'empresa ha demanat a TMB que deixi de negar que hi ha gent afectada per l'amiant a les seves instal·lacions, i li ha exigit "responsabilitats". "TMB no reconeix al senyor Rubio la relació de la seva asbestosi, però els especialistes de la Vall d'Hebron no poden negar l'evidència i només diuen que és possible que en tingui", denuncia Jordi Cortés, advocat especialitzat en salut laboral del Col·lectiu Ronda.

Rubio ha subratllat que fins a l'any 2002 no hi havia tantes mesures de seguretat laborals, ni tan sols les més bàsiques, com ara disposar de mascaretes per tapar-se la boca durant els treballs amb més risc de contaminació, que protegissin els treballadors del contacte amb l'amiant que hi havia en zones com les sabates dels frens. Anys després, concretament el 2015, Rubio va començar a expectorar sang, i no va ser fins que el pneumòleg que el revisava va preguntar-li si havia estat en contacte amb aquesta fibra tòxica que es va qüestionar si la feina al taller podria haver-li causat aquests problemes de salut.

Cargando
No hay anuncios

Cortés ha anunciat que el Col·lectiu Ronda posarà en marxa un tràmit administratiu perquè la Seguretat Social reconegui que la seva patologia està causada per l'exposició durant dècades a l'amiant i, per tant, que es tracta d'una malaltia professional. "Confiem que el procés s'acabarà en aquesta via administrativa perquè hi ha prou evidències", conclou el jurista.