Els treballadors del Murterar, contra el tancament de la central
Comencen les mobilitzacions pel Pla de transició energètica
AlcúdiaLa central tèrmica del Murterar d’Alcúdia ha entrat en una dinàmica de protesta laboral a causa de l’anunci del procés de tancament de l’estació de generació elèctrica, feta per la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, en aplicació del Pla de transició energètica del Govern de les Illes Balears, que també afectarà la central de Maó.
En una primera fase, hi ha la previsió de tancar els dos grups generadors més antics de la central, abans del 2020. Davant la imminència d’aquesta primera actuació, que la Conselleria ha de pactar amb el govern de l’Estat, a través del Ministeri d’Indústria i Energia, i que està previst analitzar en la reunió programada per a dilluns, 13 de novembre, el personal s’ha començat a mobilitzar. Ahir, uns 150 treballadors del Murterar es varen concentrar davant la central per tal de manifestar el seu rebuig a la política energètica del Govern. La protesta es fa també per la manca d’informació i obscurantisme que, segons els sindicats UGT, CCOO i USO, envolta tot el pla de desmantellament de la principal planta energètica de les Illes.
Pep Toni Marí, president del comitè d’empresa, rebutja el pla de recol·locació que, segons la Conselleria, absorbirà part de la plantilla. “Només han posat el títol al pla, perquè la realitat és molt diferent. No creim en la recol·locació a les plantes de Son Reus i Cas Tresorer, que funcionen amb gas, perquè allà acaben de fer-hi una reducció de plantilla”, adverteix aquest sindicalista.
Quin futur espera als 300 treballadors que viuen directament del Murterar? De moment, la incertesa ha creat una gran inquietud entre el col·lectiu d’empleats: 150 formen part d’Endesa, una xifra semblant entre camioners i personal de manteniment de la central, i 200 operaris que es desplacen des de la Península per a la revisió del grups generadors, segons Marí.
La previsió és tancar abans de dos anys els dos grups més antics, de la central, que daten de 1981. La segona etapa requereix clausurar els altres dos grups, que començaren a operar el 1997, i que han d’estar fora de servei abans del 2050, complint les directrius dels Acords de París, que situa a mitjan segle l’aturada en el consum de fòssils per produir energia elèctrica.
A la reunió d’aquest dilluns, entre la Conselleria i el Ministeri a Madrid, també es tractarà la reconversió de la central de Maó. El mateix dia, en una segona reunió, es posarà damunt la taula el pla d’impuls a les energies netes. Hi participaran representants de diverses empreses del sector de les renovables.
Esgotar la vida dels generadors, proposta sindical
“Veim una precipitació en el pla de tancament de la central”, expliquen des del comitè d’empresa, que també hi veu “un rerefons electoralista”, ja que la primera fase d’aturada es produirà en temps d’eleccions. Aquesta situació ha creat “indignació i preocupació” entre els treballadors, “tractant-se, a més, d’un govern d’esquerres”, es queixa el cap del comitè, Pep Toni Marí. Esperar que s’esgoti la vida dels generadors seria una solució, “perquè som conscients que la central, tard o d’hora, es tancarà, però es produiria esglaonat i seria menys traumàtic per al conjunt del treballadors”, que en cap moment creuen en la recol·locació a altres centrals, com Son Reus i Cas Tresorer, promesa per la Conselleria. “A més -afegeix Marí-, aquí els treballadors tenim unes condicions que ningú respectarà”. Una altra advertència de la part laboral es refereix al subministrament, que no consideren garantit a mitjan termini, quan s’aturin dos dels quatre generadors ara actius. Els sindicats creuen que caldran més accions de protesta i mobilitzacions en defensa dels llocs de feina, davant una decisió que es considera “precipitada”.