Societat15/07/2020

Els treballadors de l'oci nocturn reclamen més control i menys "mesures traumàtiques" com el tancament de carrers

El portaveu del sector de la nit, Jesús Sánchez, afirma que hi ha 20.000 persones afectades laboralment per les mesures covid-19 que passen per una situació molt complicada ara i amb vista a l'hivern

Maria Fuster
i Maria Fuster

PalmaProp de 500 persones, empresaris i treballadors que corejaven "Ballar asseguts no és ballar" i amb cartells on es podia llegir "Sense terrasses no hi ha turisme, i sense turisme ens morim" s'han concentrat davant el parc de la Mar en senyal de protesta per les mesures aplicables als locals d'oci nocturn de prevenció del contagi del coronavirus que ha posat en marxa el Govern balear.

En relació amb el tancament anunciat per l'Executiu de Punta Balena, el carrer 'de la Cervesa' i el carrer 'del Jamón', el president de l'Associació Balear de l'Oci Nocturn (Abone), Jesús Sánchez, ha assenyalat que els sembla desmesurat i reclama que hi hagi més control per part dels serveis d'inspectors "perquè tots els desastres s'estan produint a la via pública". Sánchez també ha remarcat que el Govern "opta per la mesura més traumàtica i més fàcil, que és prohibir l'activitat a carrers que ja estan molt afectats pel Decret llei contra el turisme d'excessos, que es va aprovar el mes de gener". Alhora lamenta que hi ha 20.000 treballadors al sector de la nit que es veuen afectats per les mesures covid-19 i que estan passant una situació molt complicada. "Tota la nostra gent treballa a l'estiu per subsistir a l'hivern", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el president d'Abone ha afirmat que se senten "insultats", perquè el Govern només es reuneix amb el sector hoteler i els sindicats, "tot i que les mesures també ens afecten a nosaltres". Sánchez ha destacat que pràcticament tots els treballadors de la nit estan perjudicats per la situació, perquè "només poden obrir els negocis que tenen aforament inferior a 300 persones, amb un 75% d'admissió i tancar a les 2 h, cosa que és, de fet, una prohibició d'obrir els nostres negocis". "El que s'ha de fer és sancionar l'empresari que ho està fent malament i el resident o el visitant amb un comportament incívic", ha afegit.

Empresaris de la nit i el cantant Peter Wackel

"És una injustícia el que estan fent; després de tot el que hem passat i ara que arriba la temporada, tancar així no veig que tingui lògica", ha comentat Abel González, empresari de Mirablau, Bodeguita del Medio, Bolsa del Marítimo i Náutico 21, present a la protesta. L'any passat els caps de setmana als seus locals hi feien feina 14 treballadors "i ara en tenc quatre". Explica que obren divendres i dissabte, però assenyala que "no val la pena". "Molta gent no ve perquè sap que a la 1.45 h hem de buidar el local". González assenyala que el sector s'ha d'unificar perquè, si no, "durarà dos telenotícies".

Cargando
No hay anuncios

El també empresari de la nit Pere Joan Navarro creu que les mesures del Govern "vulneren el dret al treball" i "obliguen milers d'empreses a morir". Navarro, propietari de la discoteca Lunita, ubicada a Can Pastilla, també ha dit que això només passa a les Balears, que la resta estan treballant amb les mesures sanitàries decretades pel govern d'Espanya. Lamenta que tenen 20 treballadors i que no poden obrir "ni per fer un monòleg amb gent asseguda o un concert de guitarra amb la gent separada".

També ha participat en la concentració d'aquest dimecres el cantant Peter Wackel, qui, segons Diario de Mallorca, viu entre Llucmajor i Alemanya. Wackel, qui a mitjan mes de juny, al carrer 'del Jamón', oferia una cançó de benvinguda als visitants, ha assenyalat a un mitjà de comunicació alemany que no només són els empresaris els perjudicats. "Hi ha moltes persones que viuen de la nit, com artistes, ballarines, cambrers i punxadiscs". Assegura també que "quan ell hi ha estat –al carrer 'de la Cervesa'– no ha vist aquest caos que es mostra a les imatges".