Escalfament sobtat de l'estratosfera
Societat10/02/2023

Un trencament del vòrtex polar obre la possibilitat d'un final d'hivern amb temps mogut

Fenòmens d'aquest estil han acabat desencadenant nevades tardanes com les del 2010 o el 2018

BarcelonaLa comunitat meteorològica ha començat a estar molt pendent aquesta setmana d'un fenomen recurrent que sempre posa en alerta els experts. Els models de previsió apunten que de cara a la setmana que ve és probable que es produeixi un escalfament sobtat de l'estratosfera, un fenomen que va lligat al trencament de l'anomenat vòrtex polar.

El vòrtex polar és un corrent de vents que hi ha al voltant dels pols. Tot i que es produeix a molta altura, acostuma a tenir influència també en el temps en superfície. Podríem dir que el vòrtex polar fa com de tanca de l'aire molt fred dels pols i, per tant, quan aquest corrent és intens, és poc probable que el fred àrtic s'escampi cap a latituds més baixes. A vegades, però, aquest corrent es debilita, cosa que obre la porta perquè aquest aire molt fred surti a passejar per latituds més baixes. En realitat el que es produeix són més aviat ondulacions del corrent, que fan que tant pugui passar que el fred molt intens s'escapi a latituds mitjanes com que l'aire càlid tropical arribi a latituds altes.

Cargando
No hay anuncios

Quan hi ha un escalfament sobtat de l'estratosfera, és possible que al cap de poques setmanes puguem entrar en un escenari de temps més caòtic, amb un corrent en jet més destensat i, per tant, amb la possibilitat de fredorades tardanes i de situacions de pluges o nevades. Hi ha alguns precedents recents com els de la nevada del març del 2010 o la situació de pluges i nevades tardanes del març del 2018, que van estar precedides d'un trencament del vòrtex polar.

Possibles canvis a final de mes

Aquesta setmana el servei meteorològic britànic (Met Office) ha emès una nota explicant que hi ha un 80% de probabilitats que a mitjans de la setmana que ve hi hagi aquest trencament del vòrtex polar, però també deixa clar que això no és garantia de res. El 2019, per exemple, un fenomen similar va tenir escasses conseqüències a Europa. En tot cas, els possibles canvis de temps associats a aquest fenomen s'haurien de notar cap a finals de febrer o principis de març.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha indicis que el canvi climàtic està fent més habituals i més llargues aquestes fases en què el vòrtex polar es debilita, cosa que pot voler dir que en el futur, paradoxalment, els episodis de fred intens puguin ser més habituals, encara que en conjunt els dies de fred disminueixin.

El terme vòrtex polar no és pas nou: es va fer servir per primer cop a mitjans del segle XIX, però va ser durant una gran fredorada i nevada que va afectar l'est dels Estats Units el 2014 que es va fer tremendament popular. El volum de cerques del terme a Google es va disparar brutalment llavors, i des d'aquell moment s'ha anat sentint cada cop més en els espais de meteorologia, tant als mitjans de comunicació com a les xarxes socials.