Llengua blava
Societat 17/09/2024

Una trentena d'explotacions ramaderes de les Balears estan afectades per la llengua blava

La Conselleria ha assenyalat que està a l'espera dels resultats de més analítiques

ARA Balears
3 min
Les ovelles, les vaques i les cabres es veuen afectades per la llengua blava

PalmaLes explotacions afectades pel serotip 8 de llengua blava s'eleven a 32 a les Balears, amb 28 focus a Mallorca i quatre a Menorca. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi natural ha actualitzat aquest dimarts les xifres d'afectació assenyalant que tots els casos es donen en bestiar oví i a l'espera de conèixer el resultat de les mostres recollides en altres finques.

Segons ha concretat el departament que dirigeix Joan Simonet, en el cas de Mallorca, les explotacions afectades per la malaltia es troben en els municipis de Deià (8), Pollença (7), Sóller (6), Esporles (2), Bunyola (1), Estellencs (1), Fornalutx (1), Campanet (1) i Valldemossa (1). A més, s'estan analitzant uns altres possibles casos, que de moment són sospites sense confirmació, en els municipis d'Algaida, Alaró, Escorca, Selva, Artà, Andratx, Santa Eugènia, Santa Maria i sa Pobla.

Quant a Menorca, al primer focus confirmat a Ferreries se li suma ara el de Ciutadella i dos al Migjorn Gran. El director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha subratllat que els esforços se centren en aquest moment en la cerca de vacunes. La Conselleria ha sol·licitat al Ministeri una reunió amb la resta de les comunitats autònomes afectades per la llengua blava per definir una estratègia de manera coordinada per adquirir les vacunes necessàries.

A l'espera de poder iniciar la campanya de vacunació, des de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural s'ha creat ja un protocol de moviment del bestiar tant dins de les Balears com en altres comunitats. Pel que fa als trasllats als escorxadors, si són animals procedents d'explotacions sense focus, hauran de fer ús d'un transport desinfectat, a més de dur signada una declaració responsable.

En el cas que siguin animals procedents d'explotacions afectades, no s'autoritzarà moviments als escorxadors fins a l'absència de símptomes del bestiar de tota la finca. Després, també farà falta desinfectar els animals, el transport i signar la declaració responsable. Respecte al moviment en els engreixadors, es permetrà el moviment a engreixadors procedents d'explotacions sense focus, amb animals sense símptomes, transport desinfectat (amb Declaració Responsable establerta) i animals desinfectats (amb Declaració Responsable establerta).

Si procedeixen d'explotacions amb focus, no es podran autoritzar moviments fins a l'absència de símptomes, tant en els animals objecte de moviment com en els que conformen l'explotació. Una vegada complert aquest requisit, s'aplicaran les mateixes condicions que en els anteriors. No obstant això, es podrien establir excepcions puntuals per al benestar animal, principalment en explotacions amb elevat nombre d'animals.

Respecte a les fires, certàmens i altres mostres ramaderes, des de la Conselleria han recordat que per als moviments d'espècies sensibles amb destinació a activitats d'oci o similars, i sempre que es produeixin dins del període d'estacionalització, no hi ha autoritzacions fins a una altra ordre.

Fora dels períodes d'estacionalizació, es valorarà cada cas establint les mesures de control i vigilància concretes per a cada cas autoritzat. El trasllat del bestiar a altres comunitats autònomes queda supeditat a la consideració de les autoritats competents d'aquests territoris. En aquest sentit, dimarts que ve, 24 de setembre, està prevista una reunió entre els caps de servei de Sanitat Animal de totes les comunitats autònomes amb el Ministeri per establir el protocol de flexibilització per al moviment d'animals entre zones afectades i zones lliures de llengua blava. Des de la Conselleria s'ha posat l'accent en el fet que aquesta alerta sanitària no té cap incidència sobre la salut pública, ja que la llengua blava és una malaltia vírica que es transmet mitjançant mosquits del gènere Culicoides i que només afecta remugants de diferents espècies.

stats