Societat16/10/2021

Una trentena de sismes volcànics sacsegen La Palma de matinada

S'obre una nova boca al sud-est del con principal del Cumbre Vieja que emet cendra i piroclasts

Ara
i Ara

BarcelonaLa xarxa de vigilància volcànica de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), que el fa seguiment les 24 hores del Cumbre Vieja, ha registrat aquest dissabte a la matinada un total de 37 sismes associats a l’erupció del volcà de La Palma, dos dels quals amb magnituds superiors a 4 (mbLg). El més intens, de magnitud 4,6 i a una profunditat de 37 quilòmetres, ha tingut lloc a dos quarts de sis del matí al sud-oest del municipi de Villa de Mazo i s'ha notat en nombrosos nuclis de l'illa. Es tracta del terratrèmol de més magnitud fins ara. Poc després, cap a les set del matí, a la mateixa zona n'hi ha hagut un altre de magnitud 4,5. Malgrat la sismicitat en focus profunds, tant per la seva freqüència com per les magnituds que assoleixen, a nivell superficial l'activitat sísmica és gairebé inexistent.

L'erupció del Cumbre Vieja continua amb predomini de la fase efusiva, que vol dir que es produeixen més emissions de lava i menys de cendra. A més, aquest dissabte s'ha obert una nova boca eruptiva al sud-est del con principal que emet cendra i piroclasts. El director tècnic provisional del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Rubén Fernández, ha assenyalat en declaracions a Televisió Canària que es tractava d'un "procés normal" dins el "complex procés eruptiu" i ha enviat un missatge de tranquil·litat a la població.

Cargando
No hay anuncios

També es preveu que les dues colades al sud de la muntanya de la Laguna, al municipi de Los Llanos de Aridane i que van obligar a desallotjar tots els veïns, puguin arribar a confluir i arribar al mar. Aquestes dues llengües són aproximadament a un quilòmetre de la zona de costa i la previsió és que, si arriben al mar, formin una nova fajana. Però com que depèn de l'orografia i de la velocitat a què es mou la lava, és complex de preveure la direcció que seguirà. De fet, la portaveu del Pevolca, María José Blanco, ha afirmat que el nou punt eruptiu té una activitat menor i segueix expulsant només cendres, de manera que no es preveu que expulsi magma.

Cargando
No hay anuncios

Empitjora la qualitat de l'aire

De moment, la superfície afectada pel magma tres dies abans de complir-se un mes de l'erupció és de 736,9 hectàrees. Segons les últimes dades del programa Copernicus de la Unió Europea, unes 1.826 construccions han quedat destruïdes. Pel que fa a les condicions meteorològiques, el comitè científic del Pevolca preveu l'arribada d'una massa d'aire amb pols del Sàhara "que acompanyarà les cendres i s'hi superposarà", cosa que pot empitjorar la qualitat de l'aire. Aquesta situació podria conduir a ordres de confinament puntuals durant unes hores però Blanco ha precisat que les males condicions meteorològiques només es mantindran entre 24 i 36 hores.

Cargando
No hay anuncios

Algunes aerolínies han cancel·lat aquest matí els vols previstos a La Palma a causa del núvol de cendra que escup el volcà, malgrat que l'aeroport està operatiu segons ha informat Aena. En concret, les aerolínies Binter i Canaryfly han cancel·lat els d'aquest matí i també s'han vist afectats els vols amb connexió amb Madrid i Barcelona.