"Fa tres anys que la meva filla pateix humiliacions a l'institut, però ningú ha fet res"
La família de l'agressor del director de l'Institut de Cassà diu que Educació feia mesos que estava al cas de la situació
BarcelonaL'assetjament escolar podria afectar un de cada tres alumnes arreu del món, segons la Unesco. A Catalunya, el 25% dels nens de primària diuen que són víctimes de bullying i més de la meitat dels adolescents s'han vist involucrats en alguna situació de violència entre iguals a l'escola, segons dades de la Fundació FC Barcelona. Unes dades que evidencien que és un problema social de primer ordre que, malgrat tot, potser no té el ressò mediàtic que es mereix. Aquests dies, però, ha tornat a revifar el debat, perquè avui és el Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar i perquè ha coincidit amb els fets a l'Institut Cassà, a Cassà de la Selva.
"No volem culpables, volem solucions", han repetit aquesta tarda el mig centenar de manifestants a les portes del centre. Denuncien que fa anys que hi ha estudiants que pateixen assetjament escolar i que la direcció "no fa res" per evitar-ho. La gota que ha fet vessar el got ha sigut el cas d’una alumna de 15 anys, que dijous passat es va intentar suïcidar per la situació que vivia al centre. L'endemà el seu padrastre va agredir el director de l'Institut i va acabar detingut. "No és justificable, però ningú ens ha preguntat per la nostra versió, per què va passar això", lamenta a l'ARA la seva dona, Jessica Zacarias.
Aquesta mare explica que dijous a les 9.03 del matí li van trucar de l'institut per dir-li que la seva filla, que fa 3r d'ESO, "havia ingerit moltes pastilles i s'havia desplomat". Quan ella va arribar al centre, la nena estava sent atesa pels equips d'emergències, i la mare denuncia que no hi havia "cap professor ni el director" per explicar-li què havia passat. "Només l'ambulància i els Mossos", diu. La menor va estar ingressada fins a les 21 h a l'Hospital Santa Caterina de Salt.
L'endemà al matí la noia, la seva mare i el seu padrastre van anar a l'institut a recollir la motxilla "i demanar explicacions al centre". "Fa tres anys que la meva filla pateix humiliacions i burles a l'institut, però ningú ha fet res", diu Zacarias, que assegura que tant el centre com la Inspecció feia mesos que tenien constància de la situació de la menor, que ja s'havia intentat suïcidar ara fa un any. A l'entrar a l'institut, assegura que es van trobar el director. "Li vam preguntar si podíem parlar amb ell, i amb un somriure i to burleta ens va dir que ara no tenia ganes de parlar. ¿No tenia ganes de parlar quan una alumna havia passat més de 15 hores en una UCI? No és just", ha lamentat. Va ser aleshores quan el padrastre de la noia va agredir el docent. La família ha interposat una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra contra el centre educatiu, la direcció i la tutora de l'any passat. Mentrestant, el departament d'Educació ha explicat que la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV), que des de fa un any centralitza tots els casos de violències infantils, està "estudiant el cas", però no concreta si l'analitza des d'aquest divendres o si ja n'estaven al cas abans.
L'impacte en el rendiment escolar
A la manifestació ha pres la paraula Raquel Tena, que ara té 19 anys, per explicar que el bullying és un "problema recurrent" al centre des de fa "molts anys". "Si passa alguna cosa, pots parlar amb la tutora, la cap d’estudis o directament et diuen que truquis a Ensenyament. Truques a Ensenyament però d’allà no passa. A aquestes alçades s’hauria de trobar una solució o almenys intentar-ho", ha reclamat. La Raquel ha explicat que va haver de repetir un curs escolar per l'assetjament que va patir. De fet, aquest dilluns s'ha publicat un estudi que precisament conclou que el bullying té un impacte negatiu molt significatiu en el rendiment escolar.
Segons l'informe, de la Fundación Alternativas, un alumne assetjat perd entre 3 i 5 mesos de classe en comparació amb els alumnes de la mateixa edat que no són víctimes, cosa que equival entre un 30 i un 50% menys d'educació formal a l'escola. "L'assetjament s'erigeix com un obstacle més en el procés d'ensenyament, que pot generar un rendiment acadèmic més pobre i conduir a l'increment de les taxes d'absentisme escolar, fracàs escolar o abandonament escolar prematur". El mateix estudi també conclou que patir bullying pot provocar baixa autoestima, depressió, ansietat, por d'anar a classe, dificultats d'aprenentatge i, com hauria passat en el cas de la menor de Cassà, intents de suïcidi o suïcidis consumats.
Fa prop d'un any una alumna de 15 anys de Barcelona es va suïcidar i la família sempre ho ha vinculat al patiment que li provocava el bullyingque feia anys que patia a l'escola. El departament d'Educació va obrir un expedient a l'Escola Pare Manyanet de Sant Andreu i també s'ha personat com a acusació popular en el cas. El cas de la Kira ha sigut clau perquè al Parlament s'hagi aprovat recentment la creació d'un grup de treball sobre assetjament escolar.