Agència Tributària

Tres empreses balears del sector de la construcció, en el punt de mira d'Hisenda per frau

L'Agència Tributària està duent a terme una operació estatal, amb un total de 74 entitats investigades

Edifici en construcció al polígon de Llevant.
ARA Balears
27/04/2023
2 min

PalmaL'Agència Tributària ha informat aquest dijous que està duent a terme una operació estatal per un possible frau en la venda de materials de construcció. Tres de les 74 empreses del sector de la construcció investigades són a les Illes Balears i la investigació continua oberta i no es descarta que se n'hi afegeixi alguna més.

Segona ha explicat Hisenda, les empreses investigades tenen una facturació de més de 280 milions d'euros durant el 2021 i, a més d'aquestes, la investigació també ha posat el focus en 25 persones que podrien estar implicades en la trama. Aquest dijous més de 300 funcionaris de l'Agència Tributària han escorcollat 71 locals de les empreses. L'operació s'ha dut a terme de manera simultània a les Balears, Andalusia, Aragó, les Illes Canàries, Cantàbria, Castella - la Manxa, Catalunya, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i el País Valencià.

Sota el nom 'Argamasa' i en col·laboració amb la Policia Nacional, l'Agència Tributària mirarà de demostrar una sèrie d'indicis que apunten que aquestes empreses podrien estar estafant Hisenda mitjançat l'economia submergida.

La facturació d'aquestes empreses s'ha incrementat en els darrers anys, i arribà el 2021 a un import pròxim als 280 milions d'euros. No obstant això, mostren uns marges nets sensiblement inferiors als del conjunt del seu sector. L'Agència Tributària precisa que més enllà de l'àmbit del petit comerç, que no és objecte d'aquesta operació, el sector de venda de materials de construcció presenta unes especials característiques quant al seu funcionament econòmic. En concret, indica que es tracta d'un sector amb escàs ús de pagament a través de targetes (el pagament amb targeta representa menys d'un 8% de la facturació).

Si bé això no implica necessàriament un ús intensiu de l'efectiu, atès que es tracta d'un sector amb gran volum d'operativa comercial amb altres empresaris, aquesta particularitat de l'escàs ús del cobrament amb targetes, sumada a les també escasses imposicions d'efectiu en comptes (menys d'un 6% de la facturació), mereixen "especial atenció i un examen més exhaustiu" sobre la correcta declaració dels ingressos, afirma Hisenda.

Un altre element que s'ha considerat per a la selecció d'aquestes empreses és el fet que en les persones físiques associades s'han trobat diversos casos de signes externs de riquesa que podrien constituir indicis d'ocultació d'ingressos, com el lloguer de caixes de seguretat i l'ús de targetes personals d'alt import.

stats