Un de cada tres infectats per covid i no vacunats ja no té anticossos un any després
Un estudi apunta que el tipus de vacuna, l'edat i la salut mental són factors clau per generar una barrera contra la malaltia
BarcelonaUna de cada tres persones (36%) que es van infectar de covid-19 i que van decidir no vacunar-se ja no tenen anticossos detectables un any després de la infecció. Aquesta falta de defenses contra el virus és encara més evident en persones més grans de 60 anys i fumadores. Aquesta és la conclusió més important d'un estudi coliderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) que es publica avui a la revista BMC Medicine, i que ha comprovat la seroprevalència en 1.076 persones d'entre 43 i 72 anys a Catalunya abans que la variant òmicron fos la predominant.
L'estudi també revela altres conclusions noves. Per exemple, que el tipus de vacuna, l'edat i la salut mental són factors fortament associats al nivell d'anticossos després de la vacunació. També demostra la necessitat de vacunar-se malgrat haver-se infectat. El treball confirma, a més, que la immunitat híbrida (vacunació més infecció) és més gran i més duradora.
Segons ha explicat l'investigador de l'ISGlobal Manolis Kogevinas, "la majoria dels estudis serològics fets després de la vacunació contra el covid es van concentrar en grups específics, com ara personal sanitari, i no distingien entre persones amb infecció prèvia o sense, o no tenien dades clíniques i immunològiques d'aquesta infecció". Per això en aquest treball han fet un segon mesurament en una cohort poblacional de Catalunya, sis mesos després de l'inici de la vacunació, per fer-ne un seguiment.
En el cas de les persones amb infecció prèvia, la vacunació induïa nivells d'anticossos considerablement més grans que en persones sense infecció prèvia, uns nivells fortament associats a la magnitud de la resposta durant la infecció. "Les nostres dades subratllen la importància de vacunar les persones, encara que s'hagin infectat prèviament, i confirmen que la immunitat híbrida és superior i més duradora. Això significa que les persones vacunades que no han passat la infecció necessitarien un reforç abans que les que sí que l'han passat", ha resumit la investigadora Marianna Karachaliou.
Moderna, la vacuna més eficaç
La recerca ha revelat que el factor més fortament associat amb el nivell d'anticossos és el tipus de vacuna, i que la Spikevax de Moderna va ser la que més anticossos va generar. A més, segons els autors, també semblen influir-hi altres factors: les persones més grans de 60 anys o amb alguna malaltia mental tenien menys anticossos després de la vacunació.
"L'associació entre salut mental i resposta d'anticossos requereix més recerca, però se sap que persones amb desordres com depressió, estrès crònic o esquizofrènia tenen una resposta a la vacunació en general inferior", ha especificat la investigadora de l'ISGlobal Carlota Dobaño.