Tres de cada quatre alumnes illencs trien l'alemany com a segona llengua estrangera
Fins a 622 escoles públiques ofereixen l'assignatura, més del doble que francès
PalmaL'alemany és, després de l'anglès, la llengua estrangera que més interès desperta en els alumnes illencs escolaritzats en centres públics. El 85% dels estudiants la tria com a segona llengua estrangera (11.357 alumnes), enfront del 25% que tria el francès (3.619). Aquestes dades estan recollides a l'article La política de foment de les llengües estrangeres als centres educatius de les Illes Balears, dins el darrer Anuari de l'Educació (2022), escrit per Mercè Isern i Francina Perelló.
Les autores analitzen les principals actuacions que les administracions duen a terme per fomentar el coneixement de les llengües estrangeres, sobretot des del Servei de Llengües i Projectes Internacionals de la Conselleria d'Educació. Cal recordar que l'anglès és l'idioma que s'ensenya amb caràcter obligatori en totes les etapes educatives, però, a més, els centres sostinguts amb fons públics han d'oferir la possibilitat de cursar una segona llengua a ESO i FP: francès o alemany.
Si ens fixam en l'oferta, l'alemany també és clarament majoritari. El curs 2021-2022, 622 centres educatius oferien alemany i 250, francès. Per illes, a Mallorca n'hi havia 180 que donaven la possibilitat d'estudiar francès i 501, alemany, i a Menorca, 15 i 49, respectivament. A les Pitiüses està més igualat: a Eivissa 50 instituts ofereixen francès i 67, alemany, i a Formentera, 5 i 5, respectivament.
Auxiliars de conversa de 30 països
Entre els programes del departament per fomentar els idiomes hi ha el d'auxiliars de conversa, que cerca millorar la qualitat de l'ensenyament de les llengües, integrant aquesta figura en els centres. A la pràctica educativa, no només promou la llengua i la cultura del seu país, sinó que també se cerca que coneguin la llengua i cultura del territori illenc i en facin difusió.
Actualment, es fan convenis amb una trentena de països molt diversos: Alemanya, el Canadà, la Xina, el Marroc, Portugal, l'Índia i Singapur, entre molts altres. Ucraïna s'hi ha incorporat recentment, arran del conflicte bèl·lic. Per al curs 2021-2022, 270 auxiliars es varen integrar a diferents centres, la majoria per ensenyar l'anglès (211), però també el francès (16) i l'alemany (33).