Cuina tradicional

Tres receptes de panades per innovar aquesta Setmana Santa

Amb els rubiols i els crespells són les protagonistes de les cuines i menjades de les Balears en aquestes festes

La panada i la Setmana Santa van de la mà a les Illes Balears
ARA Balears
16/04/2025
1 min
Regala aquest article

PalmaGastronòmicament parlant, la Setmana Santa a les Illes Balears és sinònim de panades, crespells i rubiols. Encara que les receptes tradicionals, amb pasta salada o dolça, continuen sent les preferides de la gran majoria dels illencs i les que es fan principalment tant a les cases com als forns, restaurants i altres obradors, la innovació també ha arribat al món de les panades, a vegades recuperant idees de receptaris antics. Allunyant-nos de receptes excèntriques que no tenen res a veure amb la idea inicial d'aquest plat típic de les Balears, us oferim tres receptes per fer panades que, tot i que no se centren en la carn i els pèsols, també aposten pel producte local i la tradició.

1.
Panades agres de me i carxofes negres
Panades, una tasca familiar d’aquests dies.
Ingredients

Per a la pasta

  • 900 g de farina 
  • 4 vermells d’ou 
  • 300 g de llet 
  • 50 g d’oli oliva 
  • 50 g d’aiguardent 
  • 120 g de saïm 

Per al farcit

  • 900 g de cuixa o braç de me sense os
  • 100 g de xulla de la ventresca 
  • sobrassada
  • 1 manat de grells
  • 8 carxofes negres
  • pebre bord, pebre bo, oli, sal 

Elaboració

Tallarem el me i la xulla a bocins petits, el salpebrarem i el guardarem fins a l’endemà. Tallarem les carxofes i els grells, els posarem en un recipient i els salpebrarem. Hi posarem pebre bord i un raig d’oli i ho mesclarem bé. Ho reservarem.

Per a la pasta, posarem els vermells d’ou en un ribell. Hi afegirem l’aiguardent, l’oli, la llet i el saïm. Mesclarem bé. Prepararem la farina i la hi abocarem dins. Farem una pasta que no s’aferri a les mans. Hi afegirem farina o llet segons el que calgui. Ho pastarem i deixarem que la massa reposi una estona.

Dividirem el pastó en porcions d’uns 90 g cadasuna. En separarem una petita part per fer la tapadora i amb la resta farem una bolla. Començarem la cassoleta de la panada fent un forat al mig amb el dit gros i anirem engrandint-la i aprimant-ne les parets fins que tingui la gruixa del nostre gust. L’omplirem posant-hi una cullerada de carxofes, una capa de carn i una mica de sobrassada. Amb la resta de pasta farem una bolla que aplanarem fins que tinguem una tapadora. Cobrirem la panada, n’unirem els extrems i hi farem els pessics per cloure-la.

Encalentirem el forn a 180 ºC. Courem les panades durant 40 minuts, aproximadament. Amb aquestes quantitats en sortiran unes 16 unitats.

2.
Panades de llampuga
Panades farcides de llampuga.
Ingredients

Per a la pasta

  • 1 kg de farina
  • 3 tasses de cafè d’aigua
  • 1 tassa de cafè d’oli
  • 250 g de saïm

Per al farcit

  • 2 llampugues tallades en dos lloms cada una sense espines ni pell
  • 1 manat de bledes
  • 2 manats d’espinacs
  • 1 manat de grells
  • 1 ceba
  • 1 porro
  • 3 alls
  • pinyons
  • pebre bo, pebre bord, sal oli

Elaboració

Primer rentarem i tallarem les verdures. Les mesclarem i les tremparem amb les espècies i una mica d’oli. Deixarem que reposin un temps, millor si ho podeu fer el dia abans perquè agafin els sabors i es mustiïn una mica. Tallarem els lloms del peix a bocins petits i també els tremparem i els regarem amb un rajolí d’oli.

Mesclarem l’oli, l’aigua i el saïm i hi posarem la farina cernuda. Ho mesclarem bé, afegirem farina o aigua, si importa, fins que tinguem una pasta elàstica que no s’aferra a les mans. La traurem fora del ribell i la fenyerem una estona. Deixarem que reposi uns minuts i mentrestant prepararem les llaunes i els estris per fer les panades.

Dividirem el pastó en porcions d’uns 100 g cadascna. Separarem una petita part per fer la tapadora i amb la resta farem una bolla. Començarem la cassoleta de la panada fent un forat al mig de la bolla amb el dit gros i anirem engrandint-la i aprimant-ne les parets fins que tingui la gruixa del nostre gust. L’omplirem posant-hi una cullerada de pèsols, una capa de carn i una mica de sobrassada. Amb la resta de pasta farem una bolla que aplanarem fins que tinguem una tapadora. Posarem una cullerada de verdura, uns quants pinyons i un sostre de peix que taparem amb més verdura (han de ser plenes perquè després minva). Cobrirem la panada, n'unirem els extrems i farem els pessics per cloure-la. Farem el mateix amb la resta de pasta.

Encalentirem el forn a 180 ºC. Courem les panades durant 40 minuts, aproximadament.

3.
Panades de me de pasta dolça
Panades de me de pasta dolça
Ingredients

Per a la pasta

  • La pell ratllada d’una llimona no tractada
  • La pell ratllada d’una taronja
  • 100 g de suc de taronja
  • 100 g d’oli d’oliva
  • 100 g de llet o vi ranci
  • 300 g de saïm de qualitat superior
  • Una pessigada de canyella
  • 5 vermells d’ou
  • 1 kg de farina fluixa (més o menys)

Per al farcit

  • Una cuixa de me molt tendra, desossada i tallada en petits daus
  • Sobrassada
  • Ventresca (opcional)
  • Pebre negre

Elaboració

Posam els ingredients per a la pasta dins un ribellet i feim una massa ferma. La deixam tovar durant una hora tapada amb un drap net. Trempam la carn amb la sal, pebre negre i oli. Amb la pasta feim tantes bolles com panades vulguem fer i en reservam un part per a les tapadores. Formam unes cassoletes i les omplim amb la carn, la sobrassada i la ventresca. Les cobrim amb la tapadora i les tancam amb un cordó de pessics. Encalentim el forn i després hi posam les panades a coure durant 45 minuts a 160 graus.

stats