Triomfen les aplicacions mòbils de salut

Les apps Social Diabetes o Ipediatric busquen facilitar el dia a dia de pacients i professionals

Ara
08/04/2014
2 min

BarcelonaDe mica en mica, la salut es va introduint en l'àmbit de les tecnologies mòbils i, a través d'aplicacions, aconsegueix fer tasques com el seguiment dels pacients, la recopilació de dades clíniques, la monitorització de signes vitals o la gestió d'historials mèdics. L'objectiu és clar: facilitar el dia a dia tant als pacients com als professionals. Des del centre de competència mHelath, creat per la Mobile World Capital de Barcelona, es treballa per desenvolupar iniciatives que fomentin l'adherència a la medicació i la prescripció a través del mòbil.

Un exemple és l'aplicació Social Diabetes, que permet controlar els nivells de sucre a la sang, i que ha estat guardonada aquest 2014 amb el Big Impact Awards, que reconeix l'aplicació que ha generat més impacte a la vida de les persones. Aquests guardons, que se celebren en el marc del Mobile World Congress, són una referència en el sector de les aplicacions a escala internacional.

La va crear, l'any 2008, el català Víctor Bautista com a afectat, en veure que les apps que hi havia al mercat sobre aquesta temàtica no eren prou precises. Ideada per a les persones amb diabetis tipus 1 i 2 i disponible en català i nou idiomes més, acumula més de 50.000 baixades des que es va llençar al mercat mundial, l'any 2011.

D'altra banda, l'aplicació Ipediatric ajuda els pares a resoldre dubtes de salut de nens d'entre 0 i 12 mesos. Desenvolupada per tres prestigiosos pediatres de l'Hospital de Sant Joan de Déu, permet consultar en un diccionari conceptes de salut, portar un seguiment personalitzat del creixement del fill o saber com actuar davant un símptoma determinat.

El cap de pediatria de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona i creador de l'app, Juanjo Garcia, adverteix que "l'aplicació no fa un diagnòstic, una feina que està reservada als pediatres, però sí que dóna als pares una orientació sobre què fer en un moment determinat quan el nen té un símptoma". I detalla: "Quan el nen té un símptoma determinat, l'app et fa preguntes i et fa una recomanació final: si anar a urgències o comentar els resultats al pediatre en la propera visita", assegura el pediatre.

stats