La setmana que el Tribunal Suprem ha deixat penjant d'un fil el model d'immersió lingüística, el líder del PP, Pablo Casado, ha tornat a posar en el punt de mira el català. Ha posat en dubte la necessitat de saber català per exercir professions com les de metge. "Per què a un metge se l'obliga a parlar català i per què un català pot exercir la medicina perfectament a Lleó?", ha preguntat en un acte del PP des de Lleó. Casado ha garantit que si arriba a la Moncloa, garantirà que conèixer les llengües cooficials no sigui un requisit per accedir a la funció pública. "Garantirem que les llengües uneixin, que la funció pública sigui comuna per a tot Espanya, que la llengua vehicular en tota l'educació sigui el castellà, al costat de les llengües cooficials, però també el castellà", ha defensat.
La triple dreta se suma a la policia en la protesta contra la reforma de la 'llei mordassa'
Milers d'agents omplen els carrers de Madrid per reclamar la dimissió de Sánchez i Marlaska
MadridEl 10 de novembre el PSOE i Unides Podem van oficialitzar un acord per reformar la llei mordassa, aprovada pel govern del PP de Mariano Rajoy. Ja en aquell moment diversos sindicats policials van alçar la veu per protestar contra la reforma i, dues setmanes després, han traslladat el malestar al carrer. Milers d'agents de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i altres cossos de seguretat –150.000 segons l'organització i 20.000 segons la Delegació del govern espanyol a Madrid– s'han manifestat aquest dissabte a la capital espanyola per denunciar que la reforma els deixa "indefensos". Una protesta que ha comptat amb la complicitat dels partits de la dreta: el PP, Ciutadans i Vox han participat en la marxa i han oficialitzat, així, la nova batalla oberta contra el govern de coalició.
Entre les mesures que incorpora la reforma legislativa impulsada pel govern espanyol –que neix d'una proposició de llei del PNB– hi ha la possibilitat de manifestar-se al carrer de manera espontània sense que això sigui considerat delicte o que es puguin gravar les actuacions dels agents policials i difondre-les sempre que no es posi en risc "la seguretat" dels agents. "La intimitat d'un policia no es toca", han rebatut els policies en el manifest que han llegit al final de la concentració, que ha acabat davant del ministeri de l'Interior. Durant tota la marxa, de fet, els manifestants han reclamat reiteradament la dimissió del ministre Fernando Grande-Marlaska i també del president espanyol, Pedro Sánchez. "Guanya la inseguretat ciutadana, no la convivència", han denunciat, i també han criticat que la reforma prevegi que les detencions no puguin superar les dues hores i que, després, els agents hagin de retornar els detinguts al lloc de l'arrest. "Som policies, no taxistes", ironitzaven al manifest.
Eviten la foto de Colón
El PP, Ciutadans i Vox han fet seves les demandes dels sindicats policials. El líder dels populars, Pablo Casado, s'ha apuntat a demanar la dimissió de Sánchez i ha acusat el govern de coalició "d'abandonar" la policia i afavorir els "delinqüents". En aquest sentit, ha tornat a avisar que si s'aprova aquesta reforma la portaran al Tribunal Constitucional. És, de fet, l'estratègia que està seguint el primer partit de l'oposició des de fa mesos: judicialitzar l'acció política de l'executiu espanyol. I l'alt tribunal ja té sobre la taula normatives tan rellevants com la llei de l'eutanàsia o la nova llei d'educació.
La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha exigit al govern que deixi de "criminalitzar" els agents policials, mentre que el president de Vox, Santiago Abascal, ha subratllat el seu suport als "més lleials servidors d'Espanya". Abascal i Casado ja van participar dimecres en la concentració de policies convocada davant la Delegació del govern a Madrid, on van alertar que la reforma preparava el terreny per "incendiar" els carrers quan el PSOE i Unides Podem perdessin les pròximes eleccions generals.
Tot i que la marxa, que ha començat a caminar a la Puerta del Sol, s'ha desplaçat fins a la plaça de Colón, la triple dreta ha evitat la imatge conjunta de fa dos anys per protestar contra el diàleg entre els governs espanyol i català que es va reproduir l'estiu passat contra els indults als presos. Casado, que ha arribat a la marxa quan ja era davant del ministeri –abans ha participat en un acte de presidents provincials a León–, ha sigut rebut amb crits de "Casado president". "No, que se'n vagi a casa", han respost uns altres. Abans, a la Puerta del Sol, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, també havia sigut aclamada per molts dels manifestants al crit de "Presidenta". Però no s'ha quedat a la manifestació i ha evitat, així, la imatge al costat del líder del PP, que sí que hi ha anat, acompanyat de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida. "Tinc feina com a presidenta de la Comunitat de Madrid i crec que és millor atendre les meves tasques de representació institucional", s'ha justificat Ayuso en declaracions als mitjans.
La Moncloa hi veu "partidisme"
La reacció del govern espanyol a la manifestació ha estat per boca de la ministra i portaveu, Isabel Rodríguez, que ha criticat que la dreta faci "un ús partidista" de la protesta dels agents policials. "Els mateixos que llavors retallaven en drets i llibertats, els mateixos que llavors retallaven la nostra llibertat, avui ens parlen de llibertat. I el que és pitjor, avui utilitzen les mobilitzacions per fer-ne un ús partidista", ha apuntat en el congrés del PSOE de Ciudad Real. Rodríguez ha defensat el compromís de l'executiu de continuar endavant amb la reforma, mentre que des de Podem, la coportaveu Isa Serra ha assegurat que la llei mordassa ha fet "molt de mal" al país i ha suposat un "cop" als drets civils i llibertats públiques. "Derogar-la era una necessitat i, de fet, crec que arriba tard", ha sentenciat.