Violència vicària

Crim d'Horta: un pare mata els fills i se suïcida

L'home hauria encès un braser i segellat el pis per impedir la renovació de l'aire

Agents dels Mossos davant de l'edifici on vivien l'home i els seus dos fills
22/11/2024
4 min

Barcelona[La principal hipòtesi dels Mossos d'Esquadra el dia del crim va ser que el pare s'havia suïcidat i havia matat els seus dos fills intoxicant-los amb un braser. L'ARA va contrastar aquesta informació amb diverses fonts directament vinculades a la investigació i va aconseguir apuntar tots els detalls que portaven els Mossos a aquesta hipòtesi. Amb el temps, la investigació policial no ha pogut comprovar que el pare fos l'autor de la mort dels fills i s'ha conclòs que va ser un accident, per això la jutgessa ha acabat arxivant el cas. Igualtat també ha exclòs la mort dels dos infants de la llista de víctimes de violència vicària.]

Els Mossos d'Esquadra van trobar morts dilluns un home i els seus dos fills menors de 10 anys en un pis al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona. La principal hipòtesi policial és que, aprofitant que passaven uns dies amb ell per Nadal, el pare hauria matat el fill i la filla i s’hauria suïcidat. Es deien Xavi i Noa i tenien 10 i 7 anys. Fonts pròximes al cas expliquen que quan els agents van arribar al pis feia molta pudor de gas i estava completament segellat. Segons les mateixes fonts, tot apunta que l'home va encendre un braser i va posar roba sota les portes per segellar el pis i que no es renovés l'aire. Tots tres, pare i fills, eren a la mateixa habitació.

Els Mossos investiguen si es tracta d'un cas de violència vicària. És a dir, si el pare va matar els nens per fer mal a la mare. De moment, no hi ha cap trucada, missatge o comunicació previs que apuntin en aquesta direcció, com podria ser un advertiment del pare. Però la investigació tot just arrenca. Al mateix temps, serà l'autòpsia la que determinarà la causa de la mort dels nens i del pare. O si, en el cas dels petits, se'ls va subministrar algun tipus de sedant. Fonts consultades per l'ARA descarten que els cossos dels menors tinguessin signes de violència. Les primeres hipòtesis apunten a una intoxicació per monòxid de carboni produït per la combustió d'algun material al braser.

Quan els Bombers van entrar al pis van detectar que en lloc de gas es tractava de monòxid de carboni, segons fonts pròximes al cas. Les mateixes fonts expliquen que l'home i la mare dels nens estaven separats, tot i que era de mutu acord i no hi havia un procediment en l'àmbit civil obert. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha explicat en un comunicat que tampoc hi havia antecedents de violència entre l'home i la mare dels petits. El jutjat d'instrucció número 26 de Barcelona, en funcions de jutjat de guàrdia d'incidències, s'ha fet càrrec de la investigació.

Operatiu policial ahir al districte d'Horta.

Els agents es van presentar dilluns a la tarda al pis del pare després que la mare de les criatures donés l'avís, cap a les 18 h, que la seva exparella, amb qui no podia contactar, no li havia tornat els nens després de Reis i que tampoc els havia dut a l'escola. L’avís de la mare va arribar en paral·lel amb una alerta dels veïns, que van trucar al telèfon d’emergències a la tarda alertant que la finca feia molta pudor de gas.

Violència vicària

Dins els casos de violència vicària s'engloben les agressions mortals i no mortals dels pares als seus fills per fer mal a la mare. El primer cas d'un assassinat d'aquesta mena a Catalunya és el d'en Leo, el nen de 2 anys a qui el seu pare va matar en un hotel de Barcelona l'agost del 2021. Des d'aleshores no se n'havia produït cap altre amb una víctima mortal. Si es confirmar aquesta hipòtesi en el doble crim d'aquest dilluns a la capital catalana, es tractaria també del primer assassinat de violència vicària del 2024 a tot l'Estat. Des del 2013, quan es van reconèixer els menors com a víctimes de la violència masclista, ja són 50 els assassinats pels progenitors homes, segons les dades fins al 27 de novembre del 2023 que recull la delegació del govern contra la violència de gènere del ministeri d’Igualtat. En aquesta estadística no es recullen tots els casos de violència contra els fills perquè en queda fora l'exercida per les parelles o per la mare, com ara el cas de la Yaiza, la menor de 4 anys a qui la seva mare va matar a Sant Joan Despí el 2021.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha condemnat els fets aquest dimarts: "Són uns fets tràgics i dolorosos, que consternen la societat catalana, que ens omplen d’impotència per no haver pogut evitar-ho i ens enrabien”, ha dit en la roda de premsa posterior al consell executiu. També ha definit la violència vicària com "la més extrema que es pot exercir cap a una dona, cap a una mare". La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha afirmat que no hi ha "paraules per expressar el dolor i la ràbia". "El Xavi i la Noa tenien dret a viure sense violències masclistes. Podrien ser els nostres fills i filles", ha dit després d'un minut de silenci a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Tres anys vivint en aquest pis

Segons han explicat els veïns a l'ARA, feia uns tres anys que l'home vivia en aquests baixos d’un bloc de setze pisos al districte d'Horta-Guinardó i quan es va mudar durant la pandèmia ja estava separat de la parella. Els veïns, de fet, expliquen que només havien vist la dona quan anava a portar o a passar a buscar els nens a casa del pare. De fet, segons fonts veïnals, abans que arribés la policia la mare havia anat a l’entrada del bloc després que l’escola l’hagués informat que els seus fills no hi havien anat. La mare va picar al timbre reiteradament i va cridar. Instants després van arribar els Mossos i li van prestar la primera assistència psicològica.

Fins al lloc es van desplaçar quatre unitats de suport avançat i un equip de psicòlegs del Sistema d'Emergències Mèdiques, així com dues dotacions de Bombers, dues de la Guàrdia Urbana i cinc dels Mossos entre seguretat ciutadana, investigació i policia científica. L'actuació dels cossos d'emergències i de la comitiva judicial es va allargar més de tres hores. Cap a les 21 h van arribar els serveis funeraris per traslladar els cossos.

Gratuïts i confidencials

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Gratuïts i confidencials

Generalitat de Catalunya

Emergències

900 900 120 / 016

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Gratuïts i confidencials

Generalitat de Catalunya

Emergències

900 900 120 / 016

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats