Troben una "primera línia de defensa" contra la grip aviària en humans
Una recerca dels EUA identifica anticossos contra el virus que causa la malaltia

BarcelonaDes de la irrupció de la covid-19 ara fa cinc anys, les autoritats sanitàries arreu del món adverteixen que hi haurà noves pandèmies i que en cap cas va ser un fenomen aïllat en el temps. La pregunta, però, és quin virus tindrà la capacitat per fer-ho i quan. Un gran candidat és l'H5N1, el responsable de la grip aviària, que ha demostrat una alta capacitat per infectar diferents tipus d'espècies, amb un rang geogràfic molt ampli. Cada cop són més els mamífers que es contagien i, si bé el risc de transmissió entre humans ara com ara és molt baix, ja s'han notificat les primeres morts. Ara bé, sembla que els humans ja tenim una "primera línia de defensa" contra aquest patogen.
Segons una investigació del Ragon Institute dels Estats Units, els humans tenim anticossos capaços de reconèixer el virus de la grip aviària sense haver-nos infectat prèviament que ens poden protegir en cas d'emmalaltir. La revista Science Immunology ha publicat els resultats d'aquesta recerca, en què els autors han analitzat els limfòcits B, un tipus de cèl·lula del sistema immunitari que s'encarrega de produir anticossos, de set persones sanes, i han observat que ja tenien cèl·lules que responen davant l'H5N1.
Això vol dir que el nostre sistema immune és capaç de respondre ràpidament en cas d'infecció amb el virus, cosa que podria disminuir els casos de malaltia greu en cas d'una pandèmia. Ara bé, el director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l'Hospital Mount Sinai de Nova York, Adolfo García-Sastre, adverteix que les cèl·lules que han estudiat els investigadors "no deixen de ser un component minoritari" i que se sap que les infeccions en humans poden ser mortals. Per això avisa que les conclusions no indiquen que, si es desencadenés una pandèmia amb aquest virus, aquesta no sigui d'una severitat fins i tot més gran que la de SARS-CoV-2, diu en declaracions al Science Media Centre (SMC).
Vigilar els mamífers
A hores d'ara, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que el risc de transmissió de la grip aviària per a la població general “continua sent baix” i a Espanya, de moment, no hi ha hagut casos entre humans. Malgrat que el risc de contagi és molt baix, el govern espanyol va anunciar a principis d'any que ha comprat vacunes contra la grip aviària en el pròxim procés de compra conjunta de la Unió Europea (UE). La seva capacitat per infectar més i millor ha canviat la vigilància que es fa d'aquest patogen, d'acord amb les recomanacions de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA per les seves sigles en anglès), que suggereix que també cal posar el focus en mamífers salvatges.
A Catalunya hi ha un protocol específic de vigilància passiva de la malaltia en mamífers carnívors com guineus i fures. En concret, s'analitzen aquests animals quan presenten simptomatologia compatible amb la infecció o si es troben morts en zones de risc de circulació del virus, com llocs on s'aturen aus migratòries o llocs on s'hagin detectat animals infectats. Es tracta d'un sistema de vigilància passiva, és a dir, que posa el focus en els animals que ja tenen símptomes o que estan morts, de la mateixa manera que es fa amb les aus salvatges.