Incendi mortal

Les discoteques incendiades a Múrcia operaven sense llicència des de feia gairebé dos anys

Localitzen vives totes les persones desaparegudes

Bombers treballant avui - dilluns al matí-  a les discoteques incendiades a Múrcia
ARA
02/10/2023
3 min

BarcelonaL'Ajuntament de Múrcia ha informat que les discoteques afectades per l'incendi de diumenge, en què van morir 13 persones, funcionaven sense autorització des del gener del 2022, és a dir, des de feia més d'un any i mig. "S'havia donat l'ordre de precintar", han explicat fonts municipals en una roda de premsa, aquest dilluns al matí, recollida per la Cadena SER. Segons han explicat les mateixes fonts, el gener de l'any passat l'Ajuntament va poder comprovar que s'havia dividit una de les sales inicials en dos recintes per donar-hi usos diferents: el Teatre i la Fonda Milagros.

L'empresa hauria presentat un projecte per legalitzar els canvis, però no va concloure's mai. Per això aquest matí el consistori ha denunciat que l'empresa va continuar amb la seva activitat sense tenir la llicència en ordre. L'Ajuntament ha anunciat que es personarà davant la justícia com a acusació particular: no només per aportar tota la informació al seu abast sinó també per exigir responsabilitats a les empreses implicades.

Paral·lelament, aquest matí hi havia sis persones que encara estaven desaparegudes. A mesura que ha avançat el dia, la Policia Nacional les ha anat trobant a totes en bon estat. Després d'unes hores de ball de xifres i rectificacions, finalment a les 17 h tant la delegació del govern espanyol com l'Ajuntament de Múrcia ha confirmat que no quedava cap desaparegut.

De moment, només s'han pogut identificar tres de les tretze víctimes mortals. De fet, les autoritats ja han advertit que aquesta feina serà lenta. Els forenses han començat les autòpsies mentre la policia científica i els bombers treballen a hores d'ara amb els familiars per identificar les víctimes, però l'única manera de fer-ho és amb mostres biològiques d'ADN.

Mentrestant, els bombers han treballat tota la nit per apuntalar els locals, ja que hi havia risc d'ensorrament. Segons han explicat fonts municipals, els equips de rescat no han accedit encara a l'interior de l'edifici perquè les temperatures són molt altes i pel risc que l'estructura cedís. La policia, per la seva banda, ha informat que estan fent servir un total de tres drons per fer tasques d'investigació. Els aparells sobrevolen el complex d'oci per extreure'n informació i també haurien entrat a l'interior de les discoteques per explorar el recinte.

Per la seva banda, tots els ajuntaments pròxims a Múrcia han convocat diferents minuts de silenci i han deixat les banderes a mig pal, en senyal de dol per les persones que ahir van perdre la vida a l'incendi.

Un curtcircuit: la hipòtesi principal

El foc al complex d'oci nocturn Las Atalayas, de la ciutat de Múrcia, va començar cap a les sis del matí de diumenge i es va estendre ràpidament, amb molta virulència, segons les autoritats. Tot i que inicialment s'havia assenyalat que l'origen de les flames era la primera planta de la discoteca Teatre, la policia té indicis per creure que l'incendi es va declarar a la planta baixa del local del costat, el Fonda Milagros, on es van trobar tots els cossos. Les primeres informacions apunten que la causa de l'incendi va ser un curtcircuit.

Els bombers de Múrcia extingint el foc de la discoteca diumenge a la matinada.

"Estem consternats i abatuts pels fets", va afirmar ahir des del lloc de l'incendi l'alcalde de Múrcia, José Ballesta, que estava visiblement commocionat. El 112 va rebre l'alerta que hi havia un incendi cremant sense treva diverses discoteques alhora a Las Atalayas, una àrea als afores de la ciutat on es concentren molts locals d'oci nocturn. En un primer moment es creia que el foc afectava només la discoteca Teatre. La confusió tenia sentit: durant anys el Teatre i el Fonda Milagros, on realment van començar les flames, operaven com un únic local. Les flames es van estendre ràpidament a les discoteques annexes i una quarantena d'efectius dels Bombers de Múrcia i del Consorci d'Extinció d'Incendis i Salvament de la regió s'hi van desplaçar per extingir-les.

Alguns clients que van aconseguir sortir de la discoteca Fonda Milagros van avisar que hi havia gent atrapada. Inicialment, es parlava d'un grup de vuit persones desaparegudes que celebraven una festa d'aniversari. Un cop extingides les flames, durant la inspecció, els efectius van trobar els primers cossos sense vida. Malauradament, al llarg del dia d'ahir la xifra negra va anar augmentant fins als tretze cadàvers i, fins ara, només s'ha pogut confirmar la identitat de tres de les tretze víctimes.

stats