Societat 21/08/2024

Els trucs per estalviar en una tornada a l'escola un 20% més cara

Reflexionar, reciclar, reduir, reutilitzar i reparar són les cinc R per racionalitzar els recursos econòmics i fer un consum responsable, sostenible i compromès amb el medi ambient

ARA Balears
2 min
Un pare acompanya el seu fill el primer dia d'escola

PalmaLes famílies planifiquen la tornada a l'escola dels infants intentant fer front a l'augment dels preus i amb un pressupost que no baixa dels 800 euros. De fet, segons Consubal el preu del material escolar ha augmentat un 20% en comparació amb l'any passat i les famílies d'infants que cursen Educació Primària hauran d'invertir un mínim de 843 euros per nin, 128 més que l'any passat, els d'ESO 900 i els de Batxillerat 1.000 euros. Aquest pressupost no inclou pagaments com els del menjador escolar o les activitats extraescolars, simplement el necessari per anar a classe el primer dia d'escola.

Davant aquest fet, són moltes les empreses i associacions que han donat un seguit de consells a les famílies per reduir els costos de la tornada a l'escola. Des de la Direcció General de Consum del Govern balear han aconsellat a les famílies que es planifiquin i es marquin un pressupost màxim per evitar que els costos es magnifiquin i arribin a xifres inassumibles.

Concretament, recomanen aprofitar les ofertes que els comerços fan les setmanes anteriors a l'inici del curs escolar i comparar preus entre les diferents tendes, ja que, en moltes ocasions, són diferents. D'altra banda, també aposten per la reutilització dels llibres dels alumnes que l'any passat cursaven el mateix curs que els seus infants (sempre que no hagin canviat).

Les beques i ajudes també són un element a tenir en compte i que el Govern ha recordat en la seva nota de premsa. De fet, han recordat que tant les administracions públiques com les associacions de pares i mares de les escoles tenen disponibles partides pressupostàries per sufragar els costos de la tornada a l'escola.

Pel que fa als uniformes, des de la Direcció General de Consum recomanen comprar només les peces de roba necessàries i comprar-les a poc a poc i aprofitant les ofertes. Revisar la normativa del centre escolar i comprovar, mitjançant les etiquetes de la roba, que siguin les "oficials" i que compleixin tots els paràmetres exigits pel centre.

Consells per controlar la despesa del nou curs escolar
  • 1. Seguir les cinc R

    Reflexionar, Reciclar, Reduir, Reutilitzar i Reparar són les cinc R per racionalitzar els recursos econòmics i fer un consum responsable, sostenible i compromès amb el medi ambient.

  • 2. Mirar què va sobrar el curs passat

    Per aprofitar tot el que es pugui tornar a utilitzar, convé revisar el material escolar del curs anterior.

  • 3. Establir un pressupost: què costa i què es pot pagar?

    Elaborar un pressupost previ amb la despesa disponible i comparar els preus i la qualitat d'un mateix producte en diferents establiments, amb la finalitat de trobar el millor producte al millor preu.

  • 4. Fer una llista de la compra

    Planificar les compres de llibres de text, material escolar, roba, calçat i altres productes per evitar les presses i les compres compulsives de productes que realment no es necessiten.

  • 5. Comprar en mesura

    Comprar de manera escalonada, sobretot roba i calçat. És aconsellable no adquirir gaire roba a principi de curs i comprar-la, sempre que sigui possible, a mesura que sigui necessària.

  • 6. Donar tot el que sigui útil

    El material que no es pugui reutilitzar i tingui una vida útil es pot donar a persones properes o a les organitzacions socials.

  • 7. Informar-se del programa de reutilització de llibres

    Molts centres educatius ofereixen un programa de reutilització de llibres de text per evitar comprar-ne de més i per ajudar les famílies que no els poden pagar. Tot i això, cal tenir en compte que, a causa dels nous currículums, el programa i els llibres de text canviaran.

  • 8. Estar alerta a les ofertes i guardar els tiquets de compra

    Demanar i conservar el tiquet de compra o factura, ja que és la garantia, a més d'informar-se sobre la política de canvis o devolucions; no tots els establiments tenen l'obligació de canviar o retornar els doblers d'un producte que està en perfecte estat. A més, conservar la publicitat o fullets del producte, sempre que sigui possible, perquè és el que verifica que el que apareix anunciat es correspon amb el que realment s'ofereix.

stats