El TSJC anul·la la taxa de l'Ajuntament de Barcelona que grava els pisos buits
El tribunal considera que el consistori no té competències per regular aquesta qüestió
BarcelonaLa sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la taxa de l'Ajuntament de Barcelona que grava els pisos buits per a més de dos anys, aprovada el 30 de setembre del 2016 a través d'una modificació de les ordenances fiscals i amb els vots a favor de Barcelona en Comú i ERC. La sentència, dictada el 30 de juny passat, resol un recurs interposat per l'Associació Espanyola de Banca. El PP també va impugnar la mesura del govern d'Ada Colau.
El tribunal creu que el consistori es va excedir en les seves competències quan va introduir aquest impost i considera que l'Ajuntament no està habilitat legalment per crear-lo d'acord amb les normes tributàries estatals reguladores de les hisendes locals. Així, recorda les competències exclusives en matèria d'habitatge per part de la Generalitat. De fet, el Govern de Catalunya ja va recaptar 11,3 milions d'euros amb la primera liquidació anual d'aquesta taxa, gairebé tres més dels previstos. El consistori té dret a interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.
El TSJC concreta que l'Ajuntament sí que pot implementar mesures fiscals que incentivin l'ocupació d'habitatges buits o que penalitzin la desocupació permanent i injustificada per més de dos anys, però sempre en el marc establert de l'impost sobre habitatges buits, creat per llei al Parlament.
Ara bé, l'Associació Espanyola de Banca en rep una de freda i una de calenta, perquè el tribunal descarta la indefensió de l'associació, que havia al·legat la publicació de l'obertura del tràmit d'informació pública. Segons la sentència, aquest fet no va vulnerar cap disposició constitucional o legal ni va impedir que es poguessin presentar al·legacions.
Barcelona demana a la Generalitat més duresa
Davant la decisió del TSJC, l'Ajuntament de Barcelona recorrerà l'anul·lació de la taxa de pisos buits, però alhora insta la Generalitat a exercir les seves competències en aquesta matèria. "Si l'Ajuntament estava impulsant aquesta taxa és perquè la Generalitat no estava fent el que hauria de fer, perquè és qui té la competència en primer terme", ha apuntat en declaracions als mitjans el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello.
La mà dreta d'Ada Colau ha dit que és "indecent" que la banca estigui batallant per aquesta taxa quan ha rebut milers de milions d'ajudes públiques. Tenint en compte que la sentència no és ferma, ha apuntat que el consistori estudiarà "totes les escletxes" per poder continuar obrint expedients.
Segons fonts de l'Ajuntament, des de l'entrada en vigor de la taxa, l'11 d'octubre del 2016, s'han fet un miler d'inspeccions. S'han incoat 21 expedients de pisos buits susceptibles de ser gravats amb aquesta taxa, dels quals 10 s'ha evidenciat que tenen una "utilització anòmala ferma", de manera que hi ha una desena d'expedients oberts per tal de cobrar la taxa per estar buits.