El TSJIB confirma la decisió de processar el jutge Miquel Florit
El tribunal rebutja el recurs del magistrat i investigarà els presumptes delictes comesos en ordenar la requisa de mòbils de periodistes
PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha confirmat aquest dijous la proposta de dur a judici al jutge Miguel Florit per diversos presumptes delictes comesos en ordenar la requisa de mòbils de periodistes i el control de les seves comunicacions en el marc del cas Cursach, informa Efe.
El tribunal autonòmic ha desestimat els recursos de la Fiscalia i del jutge investigat contra l'acte en el qual la instructora de la causa, Felisa Vidal, acordava continuar el procediment amb vista al judici oral, que ja han sol·licitat les acusacions particulars.
La magistrada del TSJIB apreciava que existeixen indicis suficients per processar el jutge pels presumptes delictes de prevaricació, contra la inviolabilitat del domicili, contra l'exercici al secret professional dels periodistes i per la intercepció il·legal de comunicacions.
La sala Civil i Penal de l'alt tribunal confirma els arguments de la instructora i avala el processament de Florit, per a qui demanen 42 anys d'inhabilitació les acusacions, que són els periodistes Blanca Pou i Kiko Mestre, l'agència Efe, Europa Press, l'editora de 'Diario de Mallorca' i l'Associació de Mitjans de la Informació.
En l'acte de desestimació dels recursos de la defensa del jutge i de la Fiscalia, que va donar suport al control de les comunicacions de periodistes per investigar una presumpta revelació de secrets, el TSJIB retreu al Ministeri Públic que faci "insinuacions de prevaricació respecte de la magistrada instructora, mancades de tot fonament i amb finalitat purament retòrica, confonent la discrepància amb la desqualificació personal al caire de la falta de respecte".
La sala fa aquestes consideracions al fil de la comparació que feia en el seu recurs la Fiscalia entre l'actuació de Florit per controlar les comunicacions de periodistes i a l'ordre de la magistrada, anul·lada a posteriori i instada pels mateixos informadors que es comprovàs si els seus telèfons havien estat manipulats per la Policia.
A més, els magistrats incideixen en diverses ocasions que en aquest cas no es tracta d'una presumpta violació del secret de les comunicacions i de la intimitat sinó de la vulneració del dret dels periodistes a preservar la identitat de les seves fonts d'informació, garantit per l'article 20 de la Constitució.
En resposta a un dels arguments de la representació de Florit, els magistrats indiquen que la instructora no qüestiona la legitimitat del jutge per investigar un presumpte delicte de revelació de secrets, però insisteixen que degué "fer una ponderació entre l'interès públic en la persecució del delicte i el dret al secret professional dels periodistes".
Contra la resolució del TSJIB no hi ha cap recurs.