Societat 26/07/2024

El TSJIB torna a negar la possibilitat de suspendre el Pla de segregació lingüística, tot i el fracàs

El Tribunal rebutja el recurs de cautelars de l'STEI i assegura que el projecte no es pot tombar perquè l'adhesió dels centres és voluntària

2 min
Una aula de primària a Palma, en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha tombat la petició de l'STEI de suspendre cautelarment el Pla de segregació lingüística per evitar que s'implanti el curs vinent als 11 centres de Primària que s'hi ha sumat. Aquesta és la segona vegada en poc menys d'un mes que rebutja la suspensió i al·lega que la voluntarietat dels centres a adherir-se al pla és l'element clau per negar-ne la suspensió cautelar. El primer recurs desestimat va ser el d'un grup de famílies i pares. Queden per resoldre els de l'OCB, Plataforma per la Llengua i SIAU.

L'STEI havia impugnat el pla en considerar que permetrà la segregació de l'alumnat per raó de llengua, un fet prohibit a la legislació vigent, que les famílies han hagut de triar centre sense conèixer quin projecte lingüístic s'aplicarà i que el pla suposarà distribuir recursos "de manera discriminatòria i injustificada" als centres adherits. Finalment, el sindicat va al·legar que no serà fins a l'octubre de 2024 quan es faci la primera avaluació diagnòstica per conèixer el nivell lingüístic de l'alumnat i que el nombre d'estudiants nouvinguts amb dificultats per conèixer la llengua catalana empitjorà amb el pla. El Tribunal, però, considera que aquests perjudicis, "en cas d'existir, no recauen ni damunt el sindicat ni els treballadors que representen". "Són perjudicis que recaurien damunt tercers. I això ja suposa un problema per l'èxit de la pretensió (el recurs) presentada".

Si és voluntari, no hi ha segregació

Com ja va fer en el primer dictamen en què va desestimar el recurs de famílies i docents, el TSJIB insisteix en la voluntarietat del Pla de segregació: "Si el punt de partida és que la decisió d'assumir el pla pilot és una decisió lliure i voluntària per als Centres educatius i per als pares dels alumnes, és difícil sostenir que això constitueixi literalment una segregació, perquè aquesta distinció és fruit d'una decisió lliure i voluntària de qui exerceix aquesta opció que se li ofereix".

Pel que fa a la distribució inequitativa de recursos per als centres adherits, el TSJIB diu que "són qüestions substantives que transcendeixen el que aquí és objecte d'anàlisi i són qüestions que hauran de ser examinades i resoltes en sentència, però no ara, perquè de fer-ho s'estaria prejutjant el debat". Ara però, la Conselleria no ha concretat quins recursos rebran exactament les escoles, totes elles concertades, que participaran en el pla.

"Els interessos generals defensats per l'Administració, tal com afirma la resolució impugnada consisteixen en el fet que tots els alumnes d'aquesta Comunitat Autònoma, quan concloguin els seus estudis, tinguin un perfecte domini i coneixement de les dues llengües cooficials d'aquesta comunitat, fi que és plenament coincident amb el que s'estableix en la Llei d'Educació Balear. Per tant, en la ponderació dels interessos en conflicte que és el que ara valoram, i en atenció a l'exposat pel sindicat recurrent, resulten preponderants i amb grau màxim d'intensitat els generals i públics defensats per l'Administració", defensen els magistrats.

stats