El turisme genera el 80% dels fems que hi ha a les platges de la Mediterrània
Un estudi ha analitzat els efectes dels residus durant els darrers quatre anys a vuit illes, entre les quals es troba Mallorca
PalmaL'ús recreatiu de les platges de la Mediterrània durant l'estiu és responsable de fins al 80% dels fems marins, que s'acumulen i generen grans quantitats de microplàstics. Així ho revela un estudi internacional liderat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). El treball, que publica la revista Scientific Reports, ha analitzat els efectes dels residus generats pel turisme a vuit illes –Mallorca, Sicília, Malta, Rab, Creta, Rodes, Míkonos i Xipre– durant els darrers quatre anys.
Segons destaca l'agència Efe, l'investigador del ICTA-UAB Michaël Grelaud assenyala que "aquest problema ambiental està amenaçant la bona salut dels ecosistemes marins i pot conduir a la pèrdua de biodiversitat. També pot tenir enormes impactes econòmics en les comunitats costaneres".
L'estudi apunta que la regió mediterrània rep cada any prop d'un terç del turisme mundial i es veu particularment afectada per la contaminació ambiental relacionada amb aquest sector. "Les illes de la Mediterrània poden arribar a multiplicar per 20 la seva població durant la temporada alta", subratlla l'informe.
Els resultats de l'estudi mostren que la gran majoria dels articles recollits estan fets de plàstic i representen més del 94% de les escombraries marines. Segons el treball, durant l'estiu, les platges més freqüentades acumulen una mitjana de 330 articles per cada 1.000 metres quadrats de platja per dia, 5,7 vegades més que en temporada baixa, la qual cosa representa un residu cada tres passes.
Els resultats exposen que els turistes podrien ser responsables de l'acumulació de més de 40 milions d'articles al dia durant el pic turístic de juliol i agost. A més, l'estudi destaca que el 2019, després de la implementació de diverses campanyes de conscienciació ciutadana, va haver-hi una disminució de més del 50% dels residus associats als turistes.
"El confinament pel covid-19 i la dràstica reducció dels viatgers ofereix una oportunitat per repensar la importància fonamental del turisme sostenible per poder garantir un futur saludable per al medi ambient i, per tant, també per a les persones", afirma Patrizia Ziveri, professora d'investigació a l'ICTA-UAB.