Turistes alemanys indignats: "Per què obren hotels si no hi ha festa?"

La primera nit de tancament obligat als negocis dels carrers de 'la Cervesa' i 'el Jamón' fa que l'Arenal sembli més com és a l'hivern que no a l'estiu

Turistes davant un local tancat.
Kike Oñate
16/07/2020
3 min

PalmaSón les 00.30 h de la nit i a l'extens tram de platja entre el carrer de 'la Cervesa' i l'hotel Hispania, ara tancat, ofereix un paisatge més hivernal que no estiuenc. Els grills han substituït la música festiva i el renou dels milers de turistes que s'hi solien aplegar abans de la pandèmia. El passeig marítim està desolat, però la segona línia de mar encara més. És la primera nit després que el Govern decidís tancar durant dos mesos tots els negocis dels carrers de 'la Cervesa' i 'el Jamón', a l'Arenal. Dos turistes alemanys estan indignats: "Per què obren hotels si no hi ha festa?".

Els dos joves han vingut de vacances amb un altre amic per passar una setmana a Mallorca i no s'esperaven les restriccions del Govern. "No hi ha gens de festa", lamenta un. Expliquen que varen arribar fa uns dies i que fins ara tampoc és que haguessin vist gaire moviment.

No poden dir que no se n'havien assabentat: si no se n'adonassin caminant pel carrer n'haurien tingut prou amb els mitjans de comunicació del seu país. La premsa britànica i alemanya s'ha fet ressò del tancament de tots els negocis dels epicentres del turisme de gatera de Mallorca. "Tanquen els restaurants a Ballermann" i "S'ha acabat la festa" són alguns dels titulars de les portades dels principals diaris internacionals. Saben que s'ha ordenat el tancament dels locals dels epicentres de la festa i creuen que això serà negatiu per a l'economia illenca. "Ara només podem anar a la platja fins que tornem a casa", diu un, vestit amb una camisa oberta.

El Passeig Marítim de la Platja de Palma buit en ple mes de juliol.

A d'altres visitants els sap menys greus i es mostren més comprensius. Dues turistes alemanyes d'uns vint anys expliquen que la mesura del Govern no els ha suposat cap contratemps malgrat haver-hi arribat el mateix dia que s'ha impulsat la restricció, perquè volen passar unes vacances "tranquil·les". "Veig bé que s'intentin evitar les aglomeracions, ja es fa a molts altres països", afirma una. Les dues coincideixen, en canvi, que l'ús obligatori de la mascareta "és innecessari".

A la vora del Club Nàutic de l'Arenal sí que hi ha un ambient més festiu, però restringit a alguns bars de la façana marítima que es mantenen oberts. A la platja hi ha grups comptats, la majoria de tres o quatre persones i la majoria duen mascareta. El que no s'hi veuen són botellades. A la desembocadura del torrent dels Jueus (ho podeu veure a la fotografia de sota) sí que hi ha aglomeracions més importants, que arriben a la vintena, on no es manté la distància de seguretat i quasi ningú du la mascareta, i sí que sembla que fan botellada. Entre els joves que hi ha per allà n'hi ha molts que són mallorquins i la majoria tenen entre 15 i 20 anys.

Aglomeració de turistes a prop del Club Nàutic de l'Arenal.

Joan, un veí que fa 45 anys que viu a la zona comenta que aquesta setmana sí que ha notat un augment de persones que es concentren en aquest punt. Ivone, que també fa uns 25 anys que resideix a l'Arenal i ha sortit a passejar amb tres cans, afegeix que sol trobar vidres i llosques a l'arena. Poc després dues motos i un furgó de la Policia Nacional irrompen entre un grup de turistes concentrats en un xibiu tancat. Un dels agents aclareix que la nit és "tranquil·la" i que només han intervingut per actuar arran d'algun home gat que feia renou al carrer.

stats