“Els turistes han de tenir aigua de qualitat, però els que vivim aquí, també”

L’Ajuntament de Manacor demana prop de 9,5 milions d’euros de l’impost de turisme sostenible per solucionar el problemes de conducció d’aigua a Cala Murada i sa Torre

El batle de Manacor, Miquel Oliver, i el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà.
Sebastià Vanrell
19/03/2024
3 min

ManacorL’Ajuntament de Manacor no vol deixar passar la possibilitat de poder finançar amb doblers procedents de l’impost turístic una part de dos projectes relacionats amb el consum i aprofitament de l’aigua potable. D’aquesta manera, ja ha registrat davant el Govern dues propostes per un valor subvencionable de prop de 9,5 milions d’euros per revertir una herència massa perillosa. “Perquè ens afecta a tots. Els turistes han de tenir aigua de qualitat, però els que vivim aquí, també. El discurs que tots vivim directament o indirectament del turisme ha de ser coherent i servir també per als residents”, explica el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manacor, Sebastià Llodrà, que diu que no entendria que l’Administració autonòmica tombàs els projectes manacorins.

Els projectes presentats se centren en la finalització del clavegueram i la renovació de la xarxa de subministrament d'aigua de Cala Murada, amb un pressupost de 8.432.970,28 euros, i la tercera fase de la sectorització de la xarxa de subministrament de la ciutat de Manacor, amb un valor de 913.072,53 euros. Amb aquests projectes, l'Ajuntament pretén millorar la infraestructura local, reduir les pèrdues d'aigua i minimitzar la dependència de subministrament extern. El total sol·licitat per millorar les infraestructures del cicle de l'aigua ascendeix a 9.346.042,81 euros. L'Ajuntament continua així amb la seva trajectòria consolidada, engegant el Pla de gestió sostenible de l'aigua, aprovat el 2019, amb l'objectiu d'optimitzar les infraestructures del cicle de l'aigua i millorar el servei als ciutadans.

Mapa de la sectorització de la xarxa de subministrament de Manacor.

Per la seva banda, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha remarcat la importància d'aquestes iniciatives per al municipi, especialment en un moment en què la preocupació pel consum d'aigua augmenta. "L'aigua és un recurs essencial i limitat, i no podem permetre'ns el luxe de dependre exclusivament del subministrament exterior", ha declarat Oliver. "Aquests projectes són un pas cap a la sobirania hídrica del nostre municipi i una inversió en un futur més sostenible. L'Ajuntament continua el seu compromís amb la millora de les infraestructures del cicle de l'aigua, amb un clar objectiu de reduir la dependència exterior i optimitzar els recursos locals, tal com marca Europa”.

El projecte de Cala Murada, que preveu la finalització del clavegueram i la renovació de la xarxa de subministrament, té com a objectiu modernitzar les infraestructures d'aquesta zona i reduir les pèrdues d'aigua. Aquesta iniciativa respon a la necessitat urgent d'actualitzar els sistemes de distribució d'aigua per garantir-ne la sostenibilitat i eficiència. Modernitzar, en definitiva, les infraestructures d'aquesta zona urbana, caracteritzada per un sistema antic que provoca pèrdues significatives d'aigua i filtracions al subsol. El projecte inclou la implantació d'un sistema de filtració de pluvials i la renovació de la xarxa de subministrament, amb l'objectiu de millorar l'eficiència i la sostenibilitat del cicle de l'aigua.

D'altra banda, la sectorització de la xarxa de subministrament a la zona de ponent de Manacor permetrà una gestió més eficient del recurs, amb la divisió de la ciutat en sectors i la detecció de possibles fugues. Aquesta fase final del projecte s'enfoca a la renovació selectiva dels elements crítics de la xarxa, optant per actuacions puntuals que millorin la qualitat del subministrament i redueixin les pèrdues. “Als dos sectors que ara tenen aigua potable a Manacor i que estan revisats, les fugues són zero”, diu Oliver. Lluny d’aquell més del 50% d’aigua perduda pel camí que la ciutat registrava l’any 2016. Aquests projectes s'uneixen a altres iniciatives encaminades a la reducció de la dependència exterior en l'àmbit de l'aigua, com la construcció de la planta potabilitzadora i la instal·lació de comptadors de telelectura.

Vuit anys sense ajuts

L’Ajuntament de Manacor ha presentat projectes relacionats amb el cicle de l’aigua a la convocatòria de l’Impost de Turisme Sostenible de manera persistent d’ençà de la primera convocatòria el 2016. Fins al moment, només s’ha atorgat una ajuda, de 228.777,35 euros per a l’adquisició de vehicles elèctrics el 2018, que encara no ha estat abonada tot i que els vehicles ja fa anys que es varen adquirir.

stats