El fum del foc de Txernòbil no ha arribat a afectar les Balears

L'Institut de Radioprotecció i Seguretat Nuclear francès preveia que el núvol contaminat passaria per les Illes, però la UIB no ha detectat cap anomalia

Kike Oñate
21/04/2020
2 min

PalmaL'incendi forestal que ha afectat a tocar de la zona d'exclusió de Txernòbil, el perímetre de 30 quilòmetres al voltant de la central nuclear on des de l'accident del 1986 no pot viure ningú, no ha provocat cap augment de la radioactivitat a les Balears. Un model de predicció de l'Institut de Radioprotecció i Seguretat Nuclear francès preveia que el núvol contaminat es dispersaria per gran part del sud d'Europa i de la Mediterrània, incloses les Illes i la Península, però la directora del Laboratori de Radioactivitat Ambiental de la UIB, Laura Ferrer, assegura que no han registrat cap valor radioactiu per sobre dels nivells considerats com a "normals".

"Prenem mostres d'aire contínuament, però també de l'aigua, el sòl i els aliments", segons explica la directora, qui afegeix que "no hem detectat cap radionúclid per sobre dels nivells normals". A més, Ferrer comenta que les estacions de vigilància radiològica ambiental del Consell de Seguretat Nuclear espanyol tampoc no han observat cap increment. Aquests detectors mesuren cada dia la taxa de dosis gamma a través d'una xarxa de sensors present al País Basc, el País Valencià, Catalunya i Extremadura.

La simulació de l'entitat francesa es va fer suposant que les emissions contaminants provocades per l'incendi continuarien entre el 14 i el 20 d'abril. Malgrat que el laboratori de la UIB no hagi detectat cap anomalia, no vol dir que el fum no s'hagi pogut dispersar com estava previst. En tot cas, l'impacte que podria haver tingut a les Illes hauria estat molt baix, perquè la radioactivitat sempre és menor com més enfora està del focus d'on prové, en aquest cas Txernòbil, com afirma Ferrer. En canvi, unes setmanes després de l'accident nuclear de 2011 a Fukushima, al Japó, sí que es va percebre a les Balears, recorda la directora.

Rashid Alimov, expert nuclear de Greenpeace a Rússia, va explicar a l'ARA que "l'activitat nuclear que es va desencadenar amb l'accident queda sobretot als boscos: a les capes superiors del sòl i als arbres. I quan es cremen, els radionucleids passen al fum, que els transporta. I si es respira aquest fum hi ha una irradiació interna", com va advertir. "El vent pot portar fum i cendres contaminades i ampliar la zona de contaminació radioactiva, i a més, els bombers s'exposen a un risc addicional de radiació", va recordar Alimov.

stats