UE

La UE permetrà als pescadors pescar els "mateixos dies" si apliquen mesures ambientals

Els estats membres arriben a un acord aquesta matinada després d'unes llargues negociacions

Pescadors al port de Palamós
11/12/2024
4 min

BarcelonaEls estats membres de la UE s'han sortit amb la seva i han aconseguit suavitzar els límits de pesca que volia aplicar la Comissió Europea per al 2025. Després d'unes negociacions maratonianes, la Unió Europea ha arribat a un acord aquesta matinada perquè els pescadors que practiquen l'art d'arrossegament en el Mediterrani "puguin pescar els mateixos dies o gairebé que enguany", ha anunciat el comissari europeu de Pesca, Costas Kadis. Això sí, hauran d'implementar una sèrie de mesures de caràcter ambiental i pescar "d'una manera més sostenible". "S'han de comprometre a la selectivitat, a respectar les vedes en certes zones i a la utilització d'arts de pesca innovadors", ha afegit.

En aquest sentit, el ministre espanyol d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, ha explicat que són mesures compensatòries acumulatives i si els pescadors n'apliquen només dues ja podran igualar el nombre de 130 dies a l'any en què ja podien sortir a la mar. "En termes pràctics, podran sortir a pescar els mateixos dies que el 2024. Això és una magnífica notícia", ha celebrat el titular de Pesca en una roda de premsa aquest matí. Tanmateix, en el cas dels pescadors que no les despleguin, el límit de dies anual per pescar serà de 28 dies, tal com havia proposat inicialment Brussel·les. És a dir, un 79% menys de jornades que enguany.

Tot i això, la majoria de les contrapartides de sostenibilitat que demana la Unió Europea van en la línia del que la Moncloa, el Govern i el sector pesquer català ja proposaven com a alternativa a la reducció dràstica de dies de pesca que havia plantejat inicialment la Comissió Europea. Una de les més destacades és, per exemple, fer servir malles de forats més amples per descartar els peixos petits i només capturar els grossos, els quals solen ser exemplars d'espècies més comercials i que es venen més cars.

Una altra de les mesures és la utilització d'unes portes de les xarxes d'arrossegament que siguin hidropropulsades i no toquin a terra per evitar fer malbé el fons marí o, entre d'altres, ampliar les vedes i les zones protegides de pesca, sobretot en les àrees que se sap que hi creixen els exemplars petits. De fet, una part important dels pescadors de Catalunya ja fa temps que apliquen aquestes mesures per iniciativa pròpia. Per exemple, fins al 3% dels caladors de les costes catalanes ja estan protegits i no s'hi pot pescar perquè la Generalitat ha identificat que hi creixen petits d'espècies com el moll o el lluç.

Ara bé, els nous límits de pesca de la UE entraran en vigor en els pròxims dies i encara no tots els pescadors fan servir, per exemple, malles de forats més amples o portes de xarxes motoritzades. Per això, Planas ha dit que ja ha "parlat" amb la Comissió Europea per tirar endavant "mecanismes de suport públic" —sobretot de finançament— per "facilitar tant com sigui possible la implementació d'aquestes mesures". "Sabem que són complicades de posar en pràctica i hi hem de donar el suport públic que sigui necessari", ha insistit el ministre de Pesca.

Planas també ha assegurat que Espanya fa temps que pressiona per aprovar mesures compensatòries com les que s'han acordat aquest dilluns i posa en dubte l'eficàcia de la reducció dels dies de pesca, sobretot si es vol assolir "un equilibri entre la rendibilitat econòmica del sector i la sostenibilitat" del fons marí. En aquest sentit, el ministre espanyol ha dit que no creu que, una vegada els pescadors hagin fet tota aquesta inversió per adaptar-se a la normativa europea, la UE anul·li o modifiqui substancialment aquests condicionants en els anys posteriors. "La disminució dels dies de feina no ha assolit els objectius que es pretenien i les mesures per fer una pesca més selectiva s'han demostrat més eficaces", ha dit el titular de Pesca.

D'altra banda, Planas ha anunciat que també s'ha aconseguit minimitzar la reducció de la pesca de gamba vermella que va proposar Brussel·les, una espècie clau per a una part important del sector pesquer i la gastronomia catalana. D'aquesta manera, la disminució ha passat de ser del 30% que va plantejar inicialment Brussel·les al 10%. "També és una bona notícia per a tots els ciutadans que consumim gamba vermella en aquestes dates tan assenyalades", ha afegit el ministre.

"La necessitat fa la unió"

La proposta dels límits de pesca de la Comissió Europea va provocar una imatge d'unitat entre la Moncloa, la Generalitat, el sector i gairebé tots els partits polítics que no es veu gaire sovint. "La necessitat fa la unió", ha dit Planas. I, de fet, les diferents administracions implicades es van sumar a les protestes dels pescadors, que aquest dilluns i dimarts van fer vaga, i diversos dirigents polítics han pressionat la Comissió Europea perquè suavitzés les seves exigències.

Finalment, però, ha sigut clau que Espanya, França i, especialment, Itàlia s'aliessin al Consell de la UE d'Agricultura i Pesca d'aquesta setmana per tenir més força de negociació. Són tres països mediterranis amb molt de pes dins del grup europeu i fins i tot havien amenaçat amb bloquejar l'aprovació dels límits de pesca de tot el bloc europeu fins que no se sortissin amb la seva.

stats