Europa regularà per primer cop la donació de llet materna i de microbis intestinals
Catalunya va camí d'un nou rècord i podria superar els 50 donants per milió d'habitants aquest any
BarcelonaLa donació de substàncies d'origen humà és a un pas d'entrar en una nova fase a Europa. La setmana passada la Unió Europea va aprovar per unanimitat el reglament a través del qual es vol potenciar la seguretat i la qualitat de la donació de sang, teixits i cèl·lules, i es preveu que es publiqui en els pròxims mesos. Aquesta normativa amplia el seu abast i inclou per primer cop la llet materna i la microbiota intestinal, el conjunt de microorganismes que viuen al tub digestiu, que fins ara no s'havien legislat. L'objectiu és enfortir el marc legal existent i que es faci amb la màxima seguretat, es controlin tots els processos i es protegeixin els donants i els receptors. El nou reglament, però, no ha de canviar massa la legislació vigent sobre donació a Catalunya. "Som referents a Europa. Ho tenim molt endreçat", reivindica el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort.
Això sí, l'aplicació del nou reglament –anomenat SoHO– implicarà que els estats membres designin autoritats competents que supervisin totes les activitats que puguin afectar la qualitat, seguretat i efectivitat dels tractaments. A banda de la designació de l'autoritat competent per l'Estat, la Generalitat haurà de designar i estructurar un òrgan pel que fa a les substàncies d'origen humà. La legislació també concreta que les donacions han de ser voluntàries i no remunerades com a qüestió de principi, és a dir, que els donants no han de rebre incentius econòmics per donar. Caldrà veure com afectarà això a la reproducció assistida, ja que legislació espanyola és molt més flexible que la de la majoria dels països europeus: les dones que donen òvuls tenen dret a l'anonimat i reben compensacions econòmiques bastant més elevades que en gran part d'estats europeus per cada donació, al voltant dels 1.000 euros.
Les donacions a Catalunya, pel camí d'un nou rècord
Pel que fa a les donacions d'òrgans i teixits a Catalunya, Tort celebra el "bon ritme" dels primers mesos d'aquest 2024 i assegura que, si es manté, es pot aconseguir un nou rècord. "Si mantenim aquesta xifra fins a finals d'any, ens permetria superar per primera vegada els 50 donants per milió de població", concreta el president de la OCATT. De moment, l'activitat de donació segueix a l'alça amb una taxa de 51,5 donants per milió d'habitants. Els trasplantaments d'òrgan, per exemple, han augmentat un 9% en comparació al 2023, i han passat dels 491 als 533. Ara bé, encara hi ha 1.270 persones que estan a l'espera de rebre un òrgan. D'aquests, 116 esperen un òrgan vital per a la seva supervivència, és a dir, el fetge, el cor o el pulmó. A la llista d'espera hi ha 14 infants.
En els primers mesos del 2024 s'han obtingut 152 donants cadàver reals, cosa que suposa un 17,8% més dels obtinguts el mateix període del 2023. D'aquests, 58 han sigut per mort encefàlica (cerebral) i 94 per mort en asistòlia (cardíaca). A més, 26 persones que han rebut l'eutanàsia han donat els seus òrgans, els quals han permès fer fins a 91 trasplantaments. Amb relació al consentiment a la donació, Tort explica que fins ara se situa al voltant del 80%, "una xifra que, tot i ser molt positiva, es vol millorar apropant la donació a àmbits extrahospitalaris", com l'atenció primària i els centres educatius.
La donació de teixits també ha augmentat de manera considerable respecte al mateix període de l'any anterior: els donants pugen un 9,5% i se situen en 739. Pel que fa als teixits obtinguts, el percentatge augmenta un 9,3%, fins a les 1.037 donacions.