UGT acusa Educació d'haver "treballat en el desacord, la divisió i el caos en el sector"

El sindicat exigeix que es contractin 1.000 docents per iniciar el pròxim curs amb garanties

Una de les tutories presencials que els centres fan durant la fase 3
Maria Llull
11/06/2020
2 min

PalmaUGT Balears ha acusat la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, encapçalada per Martí March, d'haver "treballat en el desacord, la divisió i el caos en el sector", segons ha manifestat el secretari general de la federació de Serveis Públics del sindicat, Miguel Ángel Romero, qui també ha reclamat "les màximes garanties sanitàries" per començar el pròxim curs de manera presencial i minimitzar al màxim els contagis de covid-19 entre els alumnes, els docents i les famílies. Romero ha comparegut en roda de premsa, acompanyat pel responsable de l'àrea d'Educació del sindicat, Tino Davia, i els docents Carolina Navarro i Bernardí Recio, qui també és cap d'estudis en un centre de formació professional.

"Demanam una reducció de ràtios, l'adequació dels espais a les necessitats educatives, mitjans tecnològics i formació per als professors, que es reguli el teletreball i que els docents també tinguin formació sanitària. Ho hem reclamat per escrit", ha assenyalat Davia.

Romero ha carregat contra "l'estratègia" de la Conselleria, la qual ha traslladat "una imatge falsa i injusta que els docents han estat a casa sense fer res" i ha destacat que Educació "ha creat confusió" amb "una urgència d'obrir els centres que en realitat no existia". "Només un 10% dels alumnes ha anat a classe. Aquesta era la urgència?", ha demanat. "En fase 3 no hi ha hagut ni una reunió de la Mesa Sectorial d'Educació. Tanta incertesa i intentar dividir són coses que passaran factura. La Conselleria haurà de recompondre el trencament que ha fet, perquè ha aconseguit tenir la comunitat educativa en contra seva", ha continuat.

Pel que fa als mitjans per poder pagar la incorporació dels 1.000 professors que UGT reclama, Romero ha recordat que el Ministeri d'Educació ha anunciat un fons de 2.000 milions d'euros per a les comunitats autònomes. "Si es reparteixen segons criteris de població, a les Balears els corresponen 50 milions, perquè en tenen el 2,5%", ha explicat, a més d'apuntar que, segons els càlculs del sindicat, el cost d'aquest miler de professors serà d'uns 40 milions d'euros.

A més, Romero ha recordat que UGT durà als tribunals la decisió d'Educació de reobrir els centres les dues darreres setmanes del curs per dur a terme tutories amb cita prèvia, una directriu que s'ha pres sense cap negociació amb els sindicats. "El que ha fet la Conselleria és il·legal, però no demanarem mesures cautelars per no generar més caos", ha comentat. Per la seva banda, Davia ha considerat que les comissions de negociació que ha impulsat la Conselleria "no són els legítims representants del professorat". "Aquest sistema no s'ha fet a cap altra comunitat", ha subratllat.

Pel que fa a la problemàtica de la conciliació, Romero ha lamentat que s'hagi "intentat traslladar un problema de la societat" als docents. "Això ha sobrepassat tothom i ara es pretén que els docents se'n responsabilitzin i que la conciliació recaigui en l'escola", ha comentat, a més d'assenyalar que la solució hauria de venir del treball conjunt del Govern, els consells i els ajuntaments.

stats