Arqueologia

La UIB cerca al puig de la Morisca les relacions dels prehistòrics de Mallorca amb els púnics d'Eivissa

La investigació arqueològica començarà l'excavació a una zona del puig el pròxim mes de març

El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca
2 min

El març de 2025 començarà una de les campanyes d'excavació d'una part del puig de la Morisca, concretament la que delimita les murades i les torres de defensa del poblat que s'hi troba. Es tracta d'una de les actuacions que es duran a terme en el projecte desenvolupat per investigadors del grup ArqueoUIB sobre les comunitats indígenes de Mallorca durant l'Edat del Ferro. Segons explica un dels cinc coordinadors de la proposta, Manuel Calvo, a aquesta zona "hi ha molts de jaciments excavats" i també "té un interès especial perquè s'hi va desenvolupar una part important de la prehistòria de Mallorca i va ser una de les zones en la qual es va interaccionar més amb les comunitats púniques d'Eivissa a l'Edat del Ferro".

La iniciativa té la finalitat d'analitzar i entendre "des de diferents àmbits" les relacions que es varen establir entre els púnics i les comunitats prehistòriques de Mallorca a partir dels anys 500 aC fins a la conquesta romana de Mallorca del 123 aC". A més d'excavar, els investigadors duran a terme prospeccions a tota la zona "per detectar-hi nous jaciments" i també compararan la informació obtinguda en la recerca amb la que ja està disponible sobre tots els jaciments de la zona. D'aquesta manera, Calvo assegura que "no només s'excavarà, sinó que també es duran a terme diferents línies de recerca".

Segons exposa Calvo, un objectiu del projecte és "poder excavar tota la zona de la torre i recuperar part del jaciment perquè sigui visible i visitable". Una altra finalitat de la iniciativa és "entendre molt millor el paper que tenia aquest terreny en les relacions amb els púnics". Amb això, deixa clar que el puig de la Morisca situat a Santa Ponça va ser "un redistribuïdor de contacte amb els púnics".

Aquest projecte d'investigació arqueològica és un dels deu que el Consell de Mallorca ha finançat per tres anys amb un import total (a repartir entre totes les iniciatives) de 692.415 euros. La distribució de la subvenció es farà de la següent manera: 140.641 euros el 2024, 276.889 euros el 2025 i 274.885 euros el 2026. D'entre els deu projectes subvencionats per la institució insular, dos són de la Universitat de les Illes Balears i estan realitzats per investigadors del grup ArqueoUIB: un d'ells és sobre les comunitats indígenes de Mallorca durant l'Edat del Ferro i l'altre sobre els Closos de Can Gaià. En aquesta iniciativa la subvenció de la institució insular es repartirà "en quatre grans blocs": excavació, gestió dels materials que es trobin, analítiques i difusió.

stats