Un equip de la UIB descobreix per què alguns aliments ajuden a evitar pedres al ronyó
Els fruits secs, els llegums i els cereals integrals tenen un compost natural anomenat fitat que ajuda a prevenir les calcificacions
PalmaEl Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB ha investigat durant més de tres dècades els efectes beneficiosos del fitat (InsP) per evitar les pedres en el ronyó. El fitat és un compost natural que tenen molts aliments, principalment el llegum, els cereals integrals i els fruits secs.
Els investigadors de la UIB han publicat dos estudis –a les revistes PLOS ONE i Molecules–, on expliquen els efectes beneficiosos del fitat i com funcionen la seva absorció, metabolisme i excreció.
Una de les conclusions és que el cos humà només és capaç de sintetitzar per sí mateix una de les espècies de fitat que existeixen (InsP2) i que és necessari ingerir-ne la resta per obtenir els beneficis d'aquest compost.
Malgrat que els cereals integrals, el llegum i la fruita seca aporten fitat, l'estudi també apunta que la presència de sucre i calci en la dieta redueix l'absorció d'una de les espècies d'aquesta substància (InsP6) i altera en els seus efectes beneficiosos. Per això, les persones que pateixen determinades patologies l'han d'obtenir per vies diferents a l'alimentació.
A més, l'empresa farmacèutica Sanifit ha acabat amb èxit un estudi clínic internacional per avaluar l'eficàcia d'un compost basat en el fitat (l'SNF472) contra les calcificacions vasculars. L'estudi s'ha fet durant un any en 274 pacients de 65 hospitals dels Estats Units, el Regne Unit i Espanya. Aquest fàrmac experimental ha reduït significativament la quantitat de calci que s'havia acumulat en els vasos sanguinis de pacients d'hemodiàlisi.