La UIB disposarà d'un centre per investigar nous tractaments d'aigües de piscines

La infraestructura inclourà dues aules de formació, dos laboratoris i una piscina que servirà com a "element d'experimentació"

La presentació del projecte s'ha duit a terme al campus universitari de la UIB.
Ara Balears
09/01/2020
2 min

PalmaEl Govern destinarà prop d'un milió d'euros a construir un centre de recerca de nous tractaments d'aigües de piscines al campus universitari de la UIB, segons ha informat l'agència Efe. Les obres d'aquest projecte finalitzaran el novembre del 2022.

La infraestructura, que es finançarà a través del Pla anual d'impuls de turisme sostenible 2017, inclourà dues aules de formació, dos laboratoris i una piscina que servirà com a "element d'experimentació" per millorar el tractament d'aigües recreatives, segons ha destacat el rector de la UIB, Llorenç Huguet.

A l'acte de presentació també hi han assistit el conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals, Jordi Llabrés.

Huguet ha destacat també la voluntat de formar, investigar i poder transmetre els resultats, que preveu que s'obtinguin després dels dos primers anys de funcionament. Amb aquest nou centre de recerca i formació, la UIB pretén descobrir com aconseguir l'estalvi d'aigua en les piscines i balnearis de les Illes, reutilitzar l'aigua que no es pot estalviar i validar la tecnologia innovadora en la gestió del tractament d'aigües en aquesta mena d'instal·lacions.

Un dels objectius d'aquesta recerca de col·laboració pública i privada és reduir com a mínim del 5% al 4% la quantitat d'aigua "que s'ha de llençar per netejar una piscina de mesura estàndard", la qual cosa suposaria un estalvi anual de 50 milions d'euros a l'Arxipèlag, segons ha assenyalat Llabrés. De la mateixa manera, ha afirmat que espera que aquest projecte pugui convertir-se en un "referent mundial" i que els hotelers i investigadors decideixin usar aquestes instal·lacions al campus per comprovar el funcionament dels seus sistemes de depuració.

Llabrés ha subratllat també que "els turistes demanen una aigua més depurada i més sostenible", per la qual cosa ha incidit en la importància de posar en marxa aquest projecte, que té el suport de mig centenar d'empreses químiques i l'interès de grups de recerca de Química, Biologia i Robòtica de la UIB.

Els consellers han subratllat que, amb la construcció d'aquesta instal·lació de formació i recerca, millorarà la indústria turística de les Balears, que fa un ús intens de l'aigua als hotels, i es crearan llocs de treball relacionats amb la indústria química i la gestió d'aigües recreatives.

stats