Societat15/06/2020

La UIB i el centre tecnològic més gran de Catalunya col·laboren per trobar vacunes contra el covid-19

La universitat balear i l'Eurecat volen fer una investigació amb fures per estudiar patologies respiratòries causades per malalties com el coronavirus

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Eurecat, el centre tecnològic més gran de Catalunya, treballaran conjuntament amb l'objectiu d'intensificar la investigació per trobar vacunes i fàrmacs contra virus que causen patologies respiratòries infeccioses com ara el covid-19. La intenció és que juntament amb altres grups de recerca i empreses d'arreu del món es pugui fer una investigació científica amb fures (Mustela putorius furo) perquè els pulmons i les vies respiratòries d'aquest animal són molt semblants als dels humans.

Els estudis seran coordinats pel Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la UIB i l'investigador principal serà el catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular, el doctor Andreu Palou. El seu equip ha desenvolupat i experimentat amb un xip amb l'ADN del genoma complet de la fura que podria contribuir a accelerar l'obtenció de la vacuna del covid-19.

Cargando
No hay anuncios

La UIB va transferir aquesta tecnologia a Agilent Technologies, una multinacional nord-americana líder en equips i serveis científics i tecnològics. Amb aquest acord, varen posar a disposició dels grups d'investigació de tot el món aquesta tecnologia, que pot possibilitar la producció de vacunes contra virus animals i humans, inclòs el coronavirus.

Cargando
No hay anuncios

L'àrea de Biotecnologia d'Eurecat, dirigida pel doctor Antoni Caimari, té una llarga experiència en la recerca de biomarcadors de salut, de diagnòstic i de pronòstic mitjançant l'ús d'anàlisis completes per conèixer els mecanismes bioquímics involucrats en l'acció d'un fàrmac o vacuna.

Aquesta tecnologia pot ser molt efectiva per conèixer amb precisió les rutes metabòliques de l'organisme que són alterades per infeccions víriques que provoquen malalties respiratòries com el covid-19, però també per entendre amb precisió la resposta de l'organisme a un fàrmac o a una potencial vacuna enfront d'aquest virus o d'altres molt semblants.