La UIB farà una prova pilot per crear un corredor sanitari segur entre les Illes Balears i la Península
L'estudi es durà a terme a Cala Millor durant les vacances de Pasqua i fins el novembre a partir de l'ús de la tecnologia ShareEQR, desenvolupada a la mateixa universitat
PalmaUn equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears durà a terme una prova pilot, entre les vacances de Pasqua i el mes de novembre, a Cala Millor, per crear un corredor sanitari segur entre les Illes i la Península a partir de l'ús de la tecnologia ShareEQR (SEQR), desenvolupada a la mateixa universitat.
Segons han explicat en un comunicat, aquesta eina permet transferir informació de manera autenticada i segura entre una font i una destinació sense necessitat de cap mena d'infraestructura de comunicació i connexió digital entre si. Així, el ShareEQR es basa en imatges QR que estableixen un sistema de comunicació entre les entitats implicades en el control de la mobilitat i permeten crear un marc de rastreig respectant la privacitat de les dades.
A més, els usuaris no s'han de descarregar cap aplicació específica, sinó que només haurien d'obtenir la imatge EQR que emetrien les entitats autoritzades en el lloc d'origen del viatger que certifiquen la informació. La imatge es converteix en una traça digital que pot ser validada en diferents moments durant el trajecte: a l'entrada de l'aeroport o port, a l'entrada de l'avió o vaixell i a l'arribada a la destinació.
D'aquesta forma, es pot tenir una traçabilitat del viatge i del moment d'entrada al lloc d'arribada, a més de contribuir al rastreig de contactes si es detecta un contagi durant el trajecte. A la destinació, la informació encriptada s'enregistra als serveis d'emergència de la comunitat perquè la puguin consultar en cas que es requereixi pel protocol de seguiment de contactes establert a les Balears, la qual cosa millora la capacitat de rastreig d'aquest protocol.
Aquest codi, que traduirà la informació de manera automàtica, també tindrà informació acreditada de malalties cròniques, al·lèrgies o tractament farmacològic, un fet que ajudarà a definir millor la resposta sanitària durant una primera actuació en situació d'emergència.
L'estudi ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General d’Emergències i Interior, el Consorci de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar i l’empresa Biolinea, com a laboratori d'acreditació. A més, té el suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, amb la concessió del Fons d’Ajuda covid-19.