La UIB retirarà l'Honoris Causa al biòleg Ayala si es confirmen les acusacions d'assetjament sexual

El científic ha estat denunciat per quatre casos d'abús a professores i alumnes i ja ha hagut de dimitir dels seus llocs de treball a La Universitat de Califòrnia Irving

Francisco Ayala
Ara Balears
29/06/2018
3 min

PalmaLa Universitat de les Illes Balears ha anunciat que retirarà l'Honoris Causa que va concedir al biòleg evolucionista Francisco J. Ayala l'any 2006, en cas que es confirmin les acusacions d'assetjament sexual que han sortit a la llum aquest divendres.

El rectorat proposarà al consell de govern de la universitat, en la seva reunió al juliol, la retirada de l'Honoris Causa, segons afirmen fonts de la UIB. Adverteixen que l'assetjament sexual suposa un "atemptat" contra la dignitat de les persones "totalment inacceptable" que "no es pot tolerar". En aquest sentit, la institució universitària compta amb un protocol de prevenció i actuació enfront de caos d'assetjament sexual, per raó de sexe i per motiu d'orientació sexual.

La Universitat de Califòrnia Irving (UCI) ja ha obligat a Ayala a dimitir de tots els llocs de treball que ocupava en el centre després de constatar que quatre dones van acusar el prestigiós biòleg d'assetjament. La universitat californiana va realitzar una exhaustiva recerca entre novembre de 2017 i maig de 2018 que va incloure entrevistes a més de 60 testimonis emprades del centre, a més de les denunciants.

El rector de l'UCI, Howard Gillman, s'ha disculpat en un comunicat perquè aquestes quatre dones "van experimentar un comportament inadequat per part d'un membre de la facultat". "El comportament del professor Ayala va desafiar les nostres creences fonamentals i va ser inconsistent amb les nostres polítiques, directrius i capacitació requerida. Donat el nombre i l'amplitud de les acusacions, he decidit que mantenir el nom del professor Ayala en una posició d'honor seria erroni", ha afirmat Gillman.

Per això, el nom d'Ayala serà eliminat de l'Escola de Ciències Biològiques i de la Biblioteca de Ciències, així com de les beques de postgrau, els programes acadèmics i les càtedres d'investidura. A més el biòleg presentarà la seva dimissió amb data 1 de juliol i "s'abstindrà de futures activitats universitàries", ha informat.

"Agraeixo i felicito als nostres col·legues que van informar sobre aquesta mala conducta", va dir el rector, que va considerar la seva decisió com "extremadament valenta". Les denunciants, que han volgut que el seu nom es faci públic, són Kathleen Treseder, professora i cap del departament d'Ecologia i Biologia Evolutiva; Jessica Pratt, professora ajudant; Benedicte Shipley, vicedegana, i Michelle Herrera, estudiant graduada.

Francisco J. Ayala és membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències d'Estats Units i guanyador de la Medalla Nacional de Ciència nord-americana. De 84 anys i amb doble nacionalitat espanyola-nord-americana, és considerat un dels grans experts a escala mundial en evolució. És exsacerdot dominic, va estudiar filosofia, teologia i física a la Universitat espanyola de Salamanca i genètica i biologia en la de Columbia (EUA).

Ayala ha destacat mundialment per resoldre amb arguments filosòfics i biològics el conflicte entre religió i ciència, especialment en el camp de l'evolució de les espècies i, en concret, de l'home. Per aquesta investigació va ser reconegut amb el Premi Templeton, el guardó de major dotació econòmica del món (1 milió de lliures) que reconeix a personalitats internacionals per la seva contribució al diàleg entre la ciència i la religió.

El biòleg defensa que el naturalista Charles Darwin, pare de la teoria de l'evolució, "és un regal per a les religions, perquè permet distanciar a Déu de tot el dolent i cruel que hi ha al món". La religió i la ciència són "dues finestres per mirar al món, que és el mateix, i solament són contradictòries si una s'obstina a trepitjar-li el terreny a l'altra", va explicar en una entrevista amb Efe després de rebre el Templeton en 2010.

Així mateix, Ayala també ha duit a terme importants recerques sobre els protozous paràsits, la malària, la malaltia de Chagas, la leishmaniosi o l'anomenada malaltia del somni africana.

stats