Les trampes de la UIB i l'Imedea per frenar l'entrada de 21 espècies invasores a les Balears

D'entre els insectes destaca la 'Vespa velutina', un tipus d'abella asiàtica "gegant"

Imatge d'una de les trampes.
2 min

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) instal·laran trampes als ports i aeroports de les Balears per frenar l'entrada de 21 espècies invasores. Segons ha detallat en declaracions a l'ARA Balears la líder del projecte STOP Invasores, Mar Leza, es tracta d'un grup d'insectes "molt diversos", entre els quals ja s'ha identificat la Vespa velutina, un tipus d'abella asiàtica “gegant".

D'aquestes 21 espècies, n'hi ha cinc que ja sí que han arribat a les Balears. Segons detalla Leza, es tracta de diversos tipus d'abella, escarabat i papallones que poden perjudicar les espècies endèmiques de la Comunitat Autònoma. "Les conseqüències depenen de cada espècie, però algunes poden posar en perill altres espècies vegetals, d'altres poden afectar l'agricultura...", assenyala aquesta experta.

Detecció primerenca

Davant l'expansió d'aquestes espècies per la Mediterrània, atès que algunes ja han arribat a Itàlia, l'objectiu d'ambdues entitats és establir una xarxa de detecció primerenca d'espècies invasores que es poden arribar a convertir en plagues. "Algunes estan declarades com a plagues prioritàries per la UIB, això vol dir que, en cas que arribassin a les Balears, provocarien un impacte ambiental greu", explica Leza.

El marge d'actuació quan aquestes espècies entren en un territori determinat és "molt curt". "Una vegada trobada, se n'ha d'aturar la proliferació rapidíssimament", adverteix Leza. Per aconseguir-ho, la UIB i l'Imedea instal·laran aquestes trampes en llocs estratègics, com als ports, als aeroports i a les zones de distribució, on hi ha un comerç "constant". "La idea és interceptar-les quan arribin a les Balears, per això, intentam que les trampes siguin al més concretes possible per a cada espècie", apunta.

Com subratlla Leza, cal destacar que, en el marc d'un canvi global, al món, les espècies invasores són la segona causa de desaparició d'espècies. En el cas de les Balears, aquesta és la causa principal per la qual es perden espècies autòctones. "Som un punt calent de biodiversitat, moltes espècies endèmiques; si desapareixen aquí, desapareixen del món", lamenta. "L'impacte que poden tenir en el nostre ecosistema és molt gran", afegeix.

Ciència ciutadana

Però STOP Invasores no només consisteix en la instal·lació de trampes, sinó que també preveu posar en marxa una aplicació mòbil perquè els ciutadans puguin col·laborar. "Està pensada perquè qualsevol persona pugui notificar sospites d'haver trobat alguna d'aquestes espècies", destaca Leza. Això es coneix com a ciència ciutadana i és una metodologia que ja han emprat anteriorment. "Els nostres articles científics sempre mencionen els ciutadans de les Balears, perquè han estat una cama molt important per a la detecció de certes espècies invasores", recorda.

Per facilitar la identificació d'aquestes espècies invasores, la UIB i l'Imedea treballen actualment en el disseny de diverses fitxes, on es compararan les espècies que ja hi ha a les Balears amb les noves. "Així, la gent podrà identificar si són insectes autòctons o si no són d'aquí... aquest és el repte més gran del projecte", conclou Leza.

stats