Societat19/05/2020

Es pot preveure com serà l'evolució dels pacients amb covid-19 abans de tenir símptomes greus?

La UIB investiga un mètode perquè els metges puguin saber-ho

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaUn equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) treballa perquè els metges puguin saber quina serà l'evolució dels pacients infectats per covid-19 abans que tinguin símptomes greus. A més, el mètode que estudien permetrà aconseguir aquesta informació clau per al tractament dels afectats de manera ràpida i barata, segons ha informat la universitat.

La hipòtesi dels investigadors es basa en la idea que el virus SARS-CoV-2, responsable del coronavirus, produeix canvis moleculars que es poden detectar en el sèrum dels pacients greus. Els canvis es podrien observar mitjançant l'anàlisi per espectrometria de masses, o sigui, una tècnica que permet detectar amb molta precisió i sensibilitat pràcticament totes les proteïnes presents en una mostra de sang.

Cargando
No hay anuncios

Els científics treballen per poder establir uns criteris de classificació dels pacients segons la informació que es pugui extreure de l'anàlisi de les seves proteïnes per associar-les a unes variables que permetin anticipar l'evolució de la malaltia des dels primers símptomes lleus.

Cargando
No hay anuncios

El grup de la UIB ja ha començat un estudi amb 200 pacients que formen part d'una altra investigació dirigida per la doctora Mercedes García Gasalla, investigadora de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i professora associada del Departament de Medicina de la UIB.

Les mostres recollides seran analitzades mitjançant dues tècniques d'espectrometria de masses, MALDI-TOF i LC-HMRS, per intentar descobrir-hi biomarcadors o patrons biomoleculars que permetin classificar les mostres en diferents grups i fer-ne prediccions.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes tècniques permeten obtenir els resultats de les anàlisis en uns 30 minuts, en el cas de MALDI-TOF i una hora pel que fa al LC-HMRS. A més, resulten barates perquè no necessiten cap equip comercial. Si tot surt amb l'èxit esperat pels investigadors, la metodologia es podria transferir amb rapidesa a l'Hospital Universitari Son Espases i a l'hospital Son Llàtzer.

Cargando
No hay anuncios

L'equip d'investigadors està integrat pel doctor Sebastià Albertí, catedràtic de Microbiologia, investigador del grup de recerca en Resistència Antibiòtica i Patogènia de les Infeccions Bacterianes i director dels Serveis Cientificotècnics (SCT) de la UIB; el doctor Antonio Domènech-Sánchez, professor contractat doctor i membre del mateix grup; el doctor Gabriel Martorell, cap de la secció d'Anàlisi i Tecnologies Químiques dels SCT de la UIB, i la doctora Rosa Gomila, tècnica dels SCT de la UIB.