Societat02/03/2019

La UIB posa en marxa un projecte de ciència ciutadana al Parc Natural de Mondragó

Els 'científics ciutadans' podran participar en activitats destinades a estudiar les orquídies, la tortuga mediterrània i les papallones diürnes

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) ha posat en marxa un projecte de "ciència ciutadana" al Parc Natural de Mondragó, en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Els "científics ciutadans" podran participar en tres activitats destinades a estudiar les orquídies, la tortuga mediterrània i les papallones diürnes del parc.

En un comunicat, la UIB explica que la ciència ciutadana és la recerca científica que compta amb la implicació activa del públic no especialitzat, és a dir, de qualsevol ciutadà. Es genera coneixement nou gràcies a la participació de la ciutadania en la captació o recollida de dades, que després seran processades i interpretades pels científics.

Cargando
No hay anuncios

La implicació dels voluntaris permet als científics assolir tasques que, d'una altra manera, requeririen grans inversions de temps i diners. Aquest mètode pretén compartir la recol·lecció de dades i els resultats amb un ampli espectre de la població, gràcies a l'ús de les noves tecnologies i dels telèfons intel·ligents. D'aquesta manera, s'aconsegueix millorar la formació científica bàsica de la població, la gestió sostenible dels recursos i dels espais i l'adquisició d'hàbits responsables en relació amb l'entorn.

Per engegar el projecte, s'ha proposat començar-lo amb el seguiment de les papallones diürnes, la tortuga mediterrània i les orquídies, grups representatius i emblemàtics de la biodiversitat d'aquest espai natural protegit. L'objectiu és obtenir registres d'observacions d'aquests grups i espècies perquè els científics del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària de la UIB els puguin processar i avaluar.

Cargando
No hay anuncios

La metodologia que s'aplicarà consistirà que els visitants del parc participaran en el seguiment facilitant informació sobre els individus de les espècies estudiades que observin mentre s'hi passegen. En concret, les dades necessàries seran una fotografia i la ubicació de l'exemplar. Aquesta informació serà compartida i incorporada a la plataforma digital de biodiversitat de les Illes Balears BioBal i posteriorment serà tractada pels investigadors.

Aquestes activitats tindran lloc el dissabte 23 de març (atles d'orquídies), el dissabte 13 d'abril (seguiment de la tortuga mediterrània) i el dissabte 11 de maig (observatori de papallones diürnes).