La UIB fa la primera simulació de col·lisions d'estrelles de neutrons

Aquest experiment ofereix un nou enfocament sobre la gravetat

Moment de la fusió d'estrelles de neutrons obre una nova època de l'astronomia.
ARA Balears
07/03/2022
1 min

PalmaInvestigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han posat en marxa la primera simulació de col·lisions d'estrelles de neutrons, un experiment que ofereix un nou enfocament sobre la gravetat i permet comparar la teoria d'Albert Einstein amb altres versions.

L'estudi, que ha estat publicat a la revista científica Physical Review Letters, també permet resoldre el misteri de l'energia fosca. "L'existència de l'energia fosca podria ser només una il·lusió i l'expansió accelerada de l'Univers podria ser causada per algunes modificacions encara desconegudes de la relativitat general, una mena de gravetat fosca", ha explicat l'astrofísic Enrico Barausse.

En aquest sentit, la UIB ha assenyalat en una nota de premsa que la fusió d'aquestes estrelles de neutrons ofereix una situació única per posar a prova la hipòtesi de l'energia fosca, ja que la gravetat que les envolta es duu a l'extrem. "Les estrelles de neutrons són les més denses que existeixen, normalment de només deu quilòmetres de radi, però tenen una massa d'entre una i dues vegades la del Sol", ha apuntat el científic.

Així mateix, ha afirmat que això fa que la gravetat i l'espai-temps que les envolten siguin extrems, "la qual cosa permet la producció abundant d'ones gravitacionals quan dues col·lisionen". "Podem utilitzar les dades adquirides durant aquests esdeveniments per estudiar el funcionament de la gravetat i posar a prova la teoria d'Einstein en una nova finestra", ha comentat.

stats