Una traca final de tempestes i pedregades inunda el Vallès
El juny ja ha complert les expectatives de precipitació però des del gener ha plogut un 30% menys de l’esperable
BarcelonaLes restes de la pertorbació Oscar han arribat aquest dimarts a Catalunya en forma d’una tongada de tempestes fortes que han inundat diversos punts del país. A primera hora de la tarda, una franja d’aiguats entre el Vallès, Osona i la Garrotxa ha provocat inundacions, especialment al nord del Vallès Occidental, on s’han acumulat les quantitats de pluja més importants. En barris com els de Poble Nou i Can Boada de Terrassa la tempesta ha deixat fins a 115 l/m² en poc més d’una hora, i en altres pobles de la zona les quantitats s’han acostat també als 100 l/m². Molts carrers han quedat inundats, les rieres del Vallès han baixat amb molta força i han arrossegat alguns cotxes. Fins i tot, a la riera de les Arenes l'aigua s'ha endut desenes d'ovelles d'un ramat que acostumen a pasturar a prop de la riera a Matadepera. Els Bombers han hagut de fer un rescat mitjançant un ràpel a Castellbell i el Vilar, on quatre persones havien quedat atrapades en un cotxe a la riera de Marganell. A Montserrat la segona esllavissada des de divendres ha obligat a tallar la carretera que uneix el Bruc amb el monestir.
Les tempestes també han fet mal en alguns punts de la Garrotxa. L'escola de Riudaura ha quedat inundada per una tempesta que segons l'estació d’un particular ha deixat fins a 120 l/m².
El telèfon 112 ha rebut 455 trucades relacionades amb la pluja, la majoria provinents del Vallès, però també moltes provinents d’Osona. Les pedregades també han sigut notícia en molts d’aquests indrets i també en alguns punts de la Selva, on han caigut pedres del diàmetre d’una moneda d’euro.
El dia més plujós des del 25 de maig
En el conjunt de Catalunya aquest dimarts ha sigut el dia més plujós des del 25 de maig. Agafant també una visió general de país, el juny ja ha deixat tota la pluja que caldria esperar, tot i que encara no hem arribat al dia 15. Aquest mes serà, per tant, el segon consecutiu amb com a mínim una mica de superàvit de precipitació, però, tot i això, les dades no són per llançar les campanes al vol: des del gener ha plogut al voltant d’un 28% menys del que sol fer-ho, i estem pagant encara un inici de primavera desastrós. Des que va començar a ploure, a finals d’abril, la capçalera del Ter frega els 400 l/m² acumulats, com també passa en altres observatoris d’alta muntanya com el de Lac Redon. Destaquen també els gairebé 310 l/m² de Vic, els més de 225 d’Olot i els gairebé 200 de la capçalera del Llobregat. Per contra, alguns punts de la costa i sectors de Ponent són els que han rebut menys pluja. Fins a les 20 h d’aquest dijous a Lleida havien caigut 27 l/m² des del 25 d’abril a Viladecans, 29 a Tarragona, 30, i a Cunit, 32.
El nivell dels embassaments de les conques internes s’acosta ja al 29%, el punt més alt des de finals de gener. En conjunt, els pantans han guanyat 4 punts percentuals des del 25 de maig i segurament encara pujaran una mica més els pròxims dies. Sau ha passat del 7% al 24%, però cal tenir en compte que està connectat amb Susqueda, que ha passat del 38% al 34%. Les pluges de les últimes setmanes ens han tret del precipici, i si bé suposen un alleugeriment important per començar la temporada d’incendis, pel que fa a reserves no n’hi ha hagut prou per sortir clarament del pou.
Les tempestes d’aquest dimarts tanquen una ratxa de molts dies de pluges i ruixats destacables. Aquest dimecres encara es repetiran xàfecs de tarda en força comarques de Girona i de Barcelona, però seran pluges més aïllades i molt menys abundants. Durant la segona part de la setmana gairebé no plourà enlloc, i si bé a partir de diumenge reapareixeran algunes tempestes a l’extrem oest i al Pirineu Occidental, tot fa pensar que aquest canvi de temps només afectarà Catalunya de resquitllada. El protagonisme ara l’agafarà la calor, que ja aquest cap de setmana serà intensa i que durant la setmana prèvia a Sant Joan també es farà sentir de valent. Encara és incert fins a quin punt es dispararà el termòmetre, però el més probable és que entrem en una fase relativament llarga de temperatures entre 3 i 5 graus més altes del que caldria esperar per a l’època.