Societat03/05/2019

La Unitat Militar d'Emergències desembarca abans d'hora a les Balears

La consellera Catalina Cladera ha demanat l'avançament del desplegament habitual de l'estiu i el justifica per l'alt risc d'incendis

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa Unitat Militar d’Emergències (UME) ha avançat enguany el posicionament a les Balears i va desembarcar-hi aquest dijous de maig, amb material i vehicles traslladats a Mallorca, Menorca i Eivissa, coincidint amb l'inici de la temporada d’alt risc forestal. Així, asseguren fonts del Govern, es vol garantir una ràpida reacció i reduir el temps de resposta en cas de necessitat d’intervenció. En concret, un comunicat de l'Executiu indica que l'avançament s'ha fet "en resposta a una petició del Govern de les Illes Balears, a través de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera".

L'UME va començar aquest dijous a desplegar mitjans i materials per a la lluita contra els incendis a les tres illes –principalment a Mallorca i Eivissa, a Menorca hi ha dut "material lleuger"–, i traslladarà personal de manteniment dels mitjans a Mallorca i Eivissa a partir de l'1 de juny. D'entrada planegen mantenir aquest dispositiu fins al 30 de setembre. Inicialment, el desplegament estava previst per a mitjan mes de juny.

Cargando
No hay anuncios

El desembarcament de mitjans i de personal de manteniment dels vehicles i materials ha de facilitar el desplegament ràpid d'efectius de l'UME en cas d'incendi a les Balears, ja que permetrà desplaçar un contingent militar des de la Península, amb els helicòpters d'emergències de l'Exèrcit, en menys de tres hores.

El III Batalló de València de l'UME posiciona de manera temporal a Mallorca, Menorca i Eivissa, cada estiu des de l’any 2016, mitjans i recursos humans i materials de lluita contra els incendis forestals. Enguany, una altra novetat és que l'UME disposarà d’un nou edifici a Eivissa, al parc de serveis de sa Coma, operatiu a partir del juny. Les obres de rehabilitació i construcció de les noves instal·lacions, en les quals el Govern col·labora amb el Consell d’Eivissa i l'UME, varen començar el 12 de desembre.

Cargando
No hay anuncios

El Govern, per la seva banda, disposa de 350 efectius en el nou operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendis forestals. Està format per especialistes de l’Institut Balear de la Natura (Ibanat), els agents de Medi Ambient i personal tècnic forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat, amb el suport dels mitjans aeris d’extinció que resten a les bases de Son Bonet i Petra (Mallorca), es Mercadal (Menorca), l'aeroport i sa Coma (Eivissa). A més, les actuacions a cada illa també compten amb els bombers dels consells insulars i amb la tasca de suport de les agrupacions de voluntaris de Protecció Civil.

Com ha informat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca aquesta setmana, cal recordar que la temporada d’alt risc d’incendi forestal és l’època en què no es pot fer foc a cap terreny forestal de les Balears ni a menys de 500 metres d’aquests, a excepció de qui disposi d’una autorització administrativa especial per a cada activitat que pugui generar perill d’incendi.

Cargando
No hay anuncios

Gran part dels mitjans establerts per a la campanya estival del 2019 han estat desplegats anticipadament des del dia 15 d’abril arreu de les Illes per donar resposta al risc especial que presenta enguany la vegetació, atesa l’absència de precipitacions patida al llarg de l’hivern passat i encara aquesta primavera.

D’ençà que va començar el 2019 fins al 28 d’abril, a les Illes Balears hi ha hagut 36 focs en què han cremat 14,97 hectàrees respecte del 2018, quan hi va haver 20 incendis, amb 3,08 hectàrees afectades.