Unanimitat al Parlament per demanar a l'Estat que elimini el 'visat d'or' a les Balears
Els estrangers no comunitaris poden accedir a un permís de residència per inversions immobiliàries de més de 500.000 euros
PalmaTots els grups parlamentaris han aprovat per unanimitat la proposició no de llei (PNL) del grup socialista que insta el govern d'Espanya a derogar la regulació dels visats de residència per a inversors prevista a la Llei de suport als emprenedors 'visat d'or' o, si no pot ser, que es prohibeixi justificar la inversió establerta a la mateixa llei amb l'adquisició d'una propietat immobiliària a les Illes Balears.
Setze països de la Unió Europea, entre ells Espanya, participen de programes migratoris per a inversors, els denominats 'visats d'or'. En el cas d'Espanya, es fa a través de la Llei 14/2013 de 27 de setembre de suport als emprenedors i la seva internalització. Aquesta norma facilita l'entrada i permanència a Espanya als inversors estrangers no comunitaris, amb un procediment exprés i abreujat en comparació amb el procediment reglat, i que té com a únic fonament la inversió en béns immobles per valor superior a 500.000 euros sense càrregues.
Per als socialistes, impulsors de la proposta, "estam davant d'una regulació clarament injusta, discrecional i discriminatòria, que afecta drets de ciutadania des del moment en què regula un règim d'autorització d'entrada, residència i treball a Espanya als estrangers que interessen des del punt de vista econòmic i que alhora tensa el mercat immobiliari balear, on l'import de 500.000 euros no es pot considerar avui significatiu".
La proposta socialista també recull dades de l'Informe de transparència internacional que explica que els visats d'or s'han convertit en un atractiu per a corruptes "gràcies a la seguretat que ofereixen els passaports europeus. A més, en el cas específic d'Espanya, l'atorgament d'aquests visats suposa l'avantatge de disposar de terminis simplificats de tramitació, cosa que suposa una diferència inacceptable per a persones sense mitjans que es veuen abocades a la tramitació regular".
Evitar el "palmacentrisme" del TIB
La Comissió d'Ordenació Territorial del Parlament també ha aprovat avui una PNL per instar el Govern a garantir el servei de transport públic interurbà per carretera durant els mesos d'hivern. Tots els grups han votat per unanimitat a favor d'aquest punt i també de demanar a l'Executiu que aporti els fons necessaris al Consorci de Transports de Mallorca per garantir que el TIB sigui operatiu.
La proposta ha estat una iniciativa del grup parlamentari MÉS per Mallorca i, d'entrada, era més ambiciosa, ja que en el seu primer punt, que ha estat rebutjat, plantejava instar el Govern a no suprimir cap línia de bus del TIB durant els mesos d'hivern. El PP ha sol·licitat fer una modificació i establir modificacions per a algunes línies, a més, en alguns casos de proposar un transport a demanda. Els ecosobiranistes no hi han estat d'acord i s'ha rebutjat. Ha passat el mateix amb el tercer punt, que demanava mantenir tot l'any les connexions a l'aeroport des de Camp de Mar, Can Picafort, Cala Bona i Campos.
Des de MÉS per Menorca han destacat que "el palmacentrisme" és una de les principals mancances de la xarxa, particularment els mesos d'hivern, quan una part de l'oferta desapareix. Línies tan importants com les quatre que connecten amb l'aeroport o connexions entre comarques desapareixen els mesos d'hivern, especialment les que estan lligades a nuclis de costa que, malgrat ser fortament turístics, hi tenen residents tot l'any. També es redueixen el nombre de serveis diaris, tant en dies feiners com en caps de setmana.