Societat 22/07/2024

La Unesco veu el turisme massiu com una amenaça per protegir el patrimoni mundial

La directora general de la institució remarca que aquesta mena de turisme "que afecta les poblacions locals colpejades per l'escassetat d'habitatge" ha de ser "objecte d'atenció"

ARA Balears
2 min
Platja de Sa Coma a Mallorca.

PalmaLa directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, ha assenyalat el turisme massiu com una de les grans amenaces que enfronta la protecció del patrimoni mundial i ha demanat la implementació de pràctiques sostenibles per mitigar-lo. Així es va expressar Azoulay aquest diumenge durant la seva intervenció en el marc de la 46a sessió del Comitè del Patrimoni Mundial de la Unesco, Nova Delhi, en què va remarcar que el turisme massiu "que afecta les poblacions locals colpejades per l'escassetat d'habitatge, baixos salaris i riscos ambientals" ha de ser "objecte d'atenció".

Azoulay va demanar desenvolupar un turisme sostenible que permeti a les ciutats i als diferents indrets millorar el flux de visitants. La pressió urbanística, la pressió humana o el desenvolupament de noves infraestructures són algunes de les preocupacions que han duit la Unesco a incloure en la seva llista de Patrimoni Mundial en Perill alguns llocs considerats patrimoni de la humanitat.

A més de prendre mesures contra el turisme massiu, la directora general també va fer una crida als governs a accelerar la lluita contra la crisi climàtica, que va definir com "una prioritat", ja que "està tenint efectes devastadors" en forma de desastres naturals cada vegada més greus.

Alguns exemples que va mencionar varen ser el cicló tropical Gombe, que va afectar Mozambique el 2022 i que va provocar 50 morts, a més de centenars de milers de ferits, o el terratrèmol de l'illa de Luzón, a Filipines, també el 2022. Aquest va afectar la ciutat de Vigan, declarada Patrimoni de la Humanitat.

En aquesta línia, va sol·licitar als governs que incloguin les poblacions locals en les seves estratègies per protegir el patrimoni, advertint que habitualment queden relegats en un segon pla tot i ser els més propers als indrets en qüestió.

stats