Producte Local
Societat 26/08/2024

Unió de Pagesos reclama una etiqueta per identificar el producte local

El sindicat proposa quatre categories que podrien augmentar la transparència i la informació per als consumidors dels productes agroalimentaris de les Illes

2 min
Confitura de quilòmetre zero que es comercialitza a la botiga de productes autòctons Son Vivot, a Palma.

PalmaUnió de Pagesos reclama una etiqueta que identifiqui de manera "senzilla i molt visual" els productes agroalimentaris de les Balears perquè el consumidor pugui identificar de manera clara i senzilla el producte local. "Existeixen exemples d'etiquetes que fan veure l'eficiència energètica dels electrodomèstics i l'aportació nutricional dels aliments. En aquest sentit, cal un referent per identificar correctament la relació de l'article amb la producció agroalimentària de proximitat o amb l'elaboració i transformació", assenyala el coordinador del sindicat, Joan Gaià.

La proposta d'Unió de Pagesos inclou quatre categories que abasten els productes que estan 100% produïts a les Illes i els que s'hi han elaborat a partir de varietats introduïdes, entre d'altres. El grup A+ fa referència al producte de proximitat "de màxima categoria", que està fet amb varietats autòctones i 100% produït a les Balears. Seria el grup dels albercocs de Galta Roja de Porreres i les costelles de xot d'Ovella Roja, entre d'altres. El peix i el marisc que es pesca a les aigües balears també s'inclouen dins aquest grup. Segons remarca Unió de Pagesos, aquesta categoria "posa en valor les races autòctones i les varietats locals pel valor afegit que suposen en l'adaptació al canvi climàtic i en la preservació del patrimoni propi".

La categoria A seria la d'aliments que s'han elaborat a les Illes però a partir de varietats introduïdes, com els ous de gallines ponedores industrials, fruites com l'alvocat i la llet de vaca de granges convencionals, entre altres productes. La categoria B inclou els aliments amb l'ingredient principal de les Illes però la resta no. Per exemple, la sobrassada de porc blanc s'elabora a partir d'una varietat autòctona però amb pebre duit de fora. El grup C inclou tots els productes elaborats a les Illes, però amb els ingredients de fora, també el principal.

Etiqueta A+
Etiqueta A
Etiqueta B
Etiqueta C

Marca Producte Mallorca

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, va anunciar al juny que la institució insular, juntament amb el sector primari, feia feina per crear la marca Producte Mallorca. Segons va assegurar Galmés, aquesta etiqueta servirà "per diferenciar i identificar els productes que realment són de l'illa" i també per "garantir l'origen geogràfic dels productes quilòmetre zero, però sobretot per protegir tant els consumidors com els productors mallorquins". Tanmateix, Gaià assegura que la institució insular "ho fa per aprofitar-se de la Marca Mallorca". "No volem que ningú s'aprofiti del nom de Mallorca. El que volem és defensar el dret dels productors. No han de fer pòsters per defensar les varietats autòctones, han de fer coses que les defensin de veres", sentencia.

stats