Societat25/09/2020

La unitat pública de desintoxicació d’alcohol, tancada des del març

Projecte Home i Las Ovejas de Mica es queixen que sense el servei les persones que pateixen aquesta addicció no poden accedir als seus programes i ja noten el descens en el nombre d’inscripcions

Alba Tarragó
i Alba Tarragó

PalmaFa set mesos que la Conselleria de Salut no desintoxica cap pacient amb addicció a l’alcohol. La Unitat de Problemes Relacionats amb l’Alcohol (UPRA) va deixar d’oferir aquest servei el mes de març. Situada a l’Hospital Psiquiàtric de Palma, era l’única unitat pública que es dedicava a la desintoxicació física dels alcohòlics a les Balears. Amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus, l’Hospital Psiquiàtric, que depèn de Son Espases, va patir una reestructuració i la unitat va passar d’atendre pacients amb addicció a acollir malalts de covid-19. I amb la caiguda dels contagis i les hospitalitzacions el mes de juny, la unitat va quedar buida i no es va recuperar la seva funció inicial. Només durant el 2019, la UPRA va rebre aproximadament 285 ingressos.

El gerent de l’hospital Psiquiàtric, Josep Pomar, reconeix aquest “efecte col·lateral” de la pandèmia i que durant tot aquest temps no s’ha fet cap ingrés. Segons Pomar, “s’hauria pogut recuperar ara, després de l’estiu, però per cautela s’ha preferit deixar-la en reserva el mes de setembre”. Tot i això, admet que “en aquesta fase no serà necessària i, per tant, l’octubre es reiniciarà l’activitat”. Aquest “efecte col·lateral” va arribar al Parlament el 8 de setembre, quan el portaveu de Ciutadans, Juan Manuel Gómez, va sol·licitar a la Conselleria de Salut que “reactivàs immediatament” la UPRA. A més, va demanar la xifra d’usuaris que havien sol·licitat rebre el servei durant aquests mesos i “les mesures i atenció que Salut ha prestat a aquests pacients”.

Cargando
No hay anuncios

Tenint en compte el temps que porta tancada, el gerent calcula que s’han deixat de fer prop d’un terç de les hospitalitzacions que s’havien de fer, és a dir, un centenar. A la UPRA hi acudeixen pacients de totes les Illes que tenen problemes amb l’alcohol i que necessiten fer una desintoxicació profunda, normalment per mitjà d’altes dosis de medicació, fet que els obliga a passar-la a l’hospital. La mitjana d’edat de les persones que s’atenen és de 45 anys i un 75% són homes. Josep Pomar assegura que a l’àmbit públic no hi ha cap alternativa al servei que ofereixen al Psiquiàtric. D’ençà que es va tancar, només “alguns pacients” han rebut atenció ambulatòria, però en cap cas s’ha pogut fer una desintoxicació “convencional”, reconeix. Així mateix, algunes persones amb problemes d’alcohol han rebut atenció a la Unitat de Psiquiatria -es tracta de casos amb patologia dual- i als serveis d’urgències s’han continuat atenent les síndromes d’abstinència.

Una infermera de la UPRA que demana que no es publiqui el seu nom explica a l’ARA Balears que el personal de la planta ha estat reubicat per tot el Psiquiàtric i que alguns metges s’han passat a l’Hospital General. “Mentre encara estàvem oberts, fins al juny, els pacients ens telefonaven, però no sabíem què dir-los. És gent que està totalment desatesa i ho va perdent tot a poc a poc”, lamenta. La darrera informació que varen rebre de l’hospital és que havien ajornat l’obertura de la planta de l’1 de setembre al 15. Però, tot i això, encara continua inoperativa. Mentrestant, els ingressos que hi havia programats per a l’inici de setembre es varen haver de cancel·lar.

Cargando
No hay anuncios

Mònica (nom fictici) és conscient de la dificultat que comporta fer la passa cap a la desintoxicació. El seu fill, que frega els 30 anys, té problemes amb l’alcohol i està en procés d’acceptar-ho. “Si decidís fer-ho [la desintoxicació], què? Amb la unitat tancada, no es pot fer res”, es queixa. Mònica assegura que ara seria un bon moment perquè el seu fill iniciàs una recuperació. El jove ha arribat a ingressar a la presó, després d’acumular diversos problemes amb la justícia, i amb el darrer incident que ha protagonitzat la seva mare tem que hagi de tornar a complir condemna. “L’advocat li ha recomanat fer un tractament a Projecte Home i que això es pot tenir en compte a la sentència”, argumenta la dona, que espera que això sigui una motivació per a ell.

Cargando
No hay anuncios

Les associacions alerten

En alguns casos, la desintoxicació física és un requisit -si més no, una passa- anterior a l’ingrés en programes com el de Projecte Home o l’associació Las Ovejas de Mica, especialitzada en problemes d’alcoholisme. El president executiu de Projecte Home a les Balears, Antoni Parets, explica que les persones amb problemes més greus, si no es desintoxiquen abans, “no accedeixen” a l’entitat. De fet, Parets assenyala que en els darrers mesos han patit “una petita disminució de persones” per atendre i considera que això “pot estar vinculat” al fet que la UPRA estigui tancada. No només per manca del servei de desintoxicació, sinó perquè des d’allà “fan una detecció prèvia” per derivar-los alguns dels pacients. “Per a les persones que vulguin accedir a un tractament és un gran inconvenient”, avisa, i insisteix que aquesta unitat “és una necessitat”.

Cargando
No hay anuncios

Las Ovejas de Mica, associació mallorquina centrada en el tractament de l’alcoholisme, també ha patit un efecte similar. La gerent i voluntària de l’entitat, Ana Elias, assegura que una vintena de persones no han pogut ingressar al programa els darrers mesos perquè no han pogut fer una desintoxicació per la via pública. Ofereixen teràpies per 250 euros al mes, tot i que deriven a Crida -el servei telefònic de Salut per a addiccions- els addictes que no s’ho poden permetre. L’associació ha intentat posar-se en contacte amb la UPRA, però sense èxit, perquè està tancada i no atén cap cridada. Mentrestant, el nombre de persones que pateixen aquesta addicció continua creixent. “Amb el desconfinament hem tingut un augment, sobretot de familiars que volen tractar gent jove”, diu la gerent.

Cargando
No hay anuncios

Fonts d’Eroski, una de les cadenes amb major pes de les Balears, asseguren que les vendes de begudes alcohòliques són les que menys han davallat respecte del 2019. De fet, la de cervesa ha crescut en comparació amb l’any passat. Tenint en compte els mesos de desconfinament, en què es va deixar de consumir exclusivament a casa, la cadena Eroski va registrar una pujada del 9,8% en la venda de begudes alcohòliques el juliol i un 11,5% l’agost, en comparació amb el 2019. Durant l’estat d’alarma, l’increment va arribar a ser d’un 38,9% el maig i d’un 41,5% l’abril.