La primera jornada de les consultes sobre el model d'Estat dona com a resultat el suport a la república

Els organitzadors de les votacions valoren que es posi damunt la taula un debat silenciat durant 40 anys

Imatge de la consulta popular a Porreres
Miquel Barceló / Carles Tudurí
07/04/2019
6 min

PalmaEls primers resultats que s'han conegut sobre les consultes que aquest cap de setmana es fan en onze pobles de Mallorca sobre la forma d'Estat mostren un clar suport a la república, ja que els vots rebuts per la monarquia en pobles com Alaró, Santa Margalida, Porreres, Sencelles i Sóller han estat molt pocs, sempre per davall del 10% del total.

Els col·lectius que han organitzat la consulta n'han fet una valoració molt positiva, "ja que hi ha hagut una participació considerable i hem sentit que la gent té ganes de decidir quin model d'Estat vol, una qüestió molt important", ha destacat Marcel Masferrer, membre de l'Ateneu Popular d'Esporles i un dels organitzadors d'aquesta iniciativa.

"Amb les consultes, que s'han duit a terme sense incidents i en un clima festiu, hem contribuït a normalitzar un dret democràtic, que, malgrat tot, no hem pogut exercir durant 40 anys: decidir si volem una monarquia o una república", explica Masferrer, a qui li agradaria veure que més municipis opten per organitzar aquest tipus de consulta.

"Pensam que el que hem fet aquest cap de setmana només és una primera fornada. Tot i això, estam molt contents pel debat públic i la repercussió mediàtica que hem generat. Hem posat damunt la taula un debat silenciat durant molts d'anys, hem generat discussió i hem contraposat idees. La gent s'ha mostrat molt il·lusionada de participar-hi, tot i que hagi estat de manera simbòlica", ha precisat Masferrer.

Dels 1.215 vots que s'han comptat, 1.110 han estat a favor de la república i 89 de la monarquia. Hi ha hagut 6 vots nuls i 10 en blanc. La menor participació ha estat entre els joves de 16 a 26 anys, que han estat 110, i els de 26 a 40 anys, un total de 246. En canvi, els més nombrosos han estat els de 41 a 60 anys, un total de 586. Les persones més grans de 61 anys han estat 273.

Santa Margalida ha obert les consultes

El poble de Santa Margalida ha obert a les nou del matí d'aquest dissabte el torn de les consultes que diversos moviments ciutadans han iniciat sobre el model d'Estat: monarquia o república. Durant la jornada d'avui han pogut votat també els residents d'Alaró, Esporles, Pollença, Porreres, Sóller, Sencelles i Sineu. ARA Balears ha fet un seguiment per aquestes localitats per informar del desenvolupament de les votacions.

"Tot això s'emmarca en un ambient festiu i es demana a la gent quina és la seva preferència. Poder fer la consulta ja és un èxit", declarava Sergio Storti Fornés a la taula que el col·lectiu ciutadà Ateneu de Santa Margalida havia col·locat enmig de la plaça, coincidint amb la jornada de mercat.

Mar Torrens, una de les membres de l'entitat, ha dit que s'ha intentat animar la gent a dir la seva i que per això "hem fet arribar un fulletó informatiu, casa per casa, a tot el poble". La logística de la consulta organitzada per l'Ateneu s'ha centrat al poble. "No hem arribat a Can Picafort", reconeixia.

A les 14 h s'ha tancat la votació de Santa Margalida, en la qual han participat 183 persones. 163 han estat paperetes a favor de la república (89,7%) i 19 de la monarquia (10,3%) i s'ha anul·lat un vot. Per franja d'edat, les persones que tenen entre 41 i 60 anys han estat les més motivades a participar-hi (47%), seguides de les que tenen entre 26 i 40 anys (24%).

Tres al·lotes en el moment de votar a Porreres, amb l'urna envoltada de coques.

Porreres, un 93% per la república

La consulta a Porreres convocada per l'Assemblea Popular ha començat aquest matí a les 10 h. Tres hores després de l'inici de la consulta ja s'havien acostat més de 100 veïns a votar. Vora la mateixa urna els organitzadors de la consulta han posat palanganes de coca dolça i coca salada per als votants.

Igual que a Santa Margalida, el punt de votació estava a la plaça de la Vila, just davant l'Ajuntament i ha coincidit amb el mercat PAM a PAM, una mostra de productes locals que Porreres comparteix un pic al mes amb Algaida i Montuïri.

A les sis de la tarda el recompte de vots ha mostrat una tendència semblant a la resta de municipis en què també es feia la consulta. Dels 244 votats, 229 (93%) s'han manifestat per la república i només 11 per l'actual sistema. S'han registrat tres vots nuls i un en blanc. La mitat de votants que s'han mobilitzat per la consulta estan en la franja d'entre 41 i 60 anys.

Esporles, molts de votants, però pocs de joves

A Esporles les votacions han començat amb tota normalitat a les 10 del matí i a les 13 h ja havien votat al municipi 140 persones. Els organitzadors han destacat que d'aquests votants només han comptabilitzat vuit persones de la franja d'edat d'entre els 16 i 25 anys. A Esporles les votacions continuaran demà.

"La gent està molt motivada i hi ha molt d'interès mediàtic. Destacam que ho sentim com una votació en primícia, perquè des de 1978 no hi havia hagut una consulta similar. De moment, estam molt contents", explicava Neus Cabot, una de les organitzadores de la consulta.

Sóller, aclaparadora victòria de l'opció republicana

El municipi de Sóller ha estat el primer a donar els resultats, ja que la consulta s'ha fet de les 11 a les 13.30 h. Dels 216 vots emesos, 205 han estat a favor de la república, mentre que només 9 votants s'han decantat per la monarquia. Hi ha hagut dos vots nuls.

L'organització ha indicat que la convocatòria a Sóller "ha anat molt bé, ha estat una jornada molt maca, en la qual molta gent s'ha emocionat a l'hora de poder votar sobre aquest tema".

Urna habilitada a Sóller, just davant el consistori del poble.

Alaró, 162 vots per a la república i 10 per a la monarquia

A Alaró les votacions s'han duit a terme de les 11 a les 14 h a la plaça de l'Ajuntament i han coincidit amb l'habitual mercat del dissabte. Els resultats han donat una clara victòria de la república, amb 162 vots, davant els 10 en favor de la monarquia. Sumant els tres vots en blanc registrats, el total ha estat de 175 vots.

Joan Lillo, un dels organitzadors de la convocatòria, ha destacat que la jornada ha anat molt bé i que els participants ho han fet amb alegria. "A la gent li ha agradat venir a votar i poder opinar. El que es veu és que hi ha ganes de poder fer això, però de manera més oficial, que és el que ens deia molta gent".

Una votant de 91 anys a Sencelles

La república també ha estat l'opció majoritària a Sencelles. De fet, en aquesta localitat hi ha hagut 83 vots a favor de la república, 5 a favor de la monarquia i 1 en blanc.

"El dia no ha acompanyat molt perquè la gent s'acostàs a plaça", explica Toni Micol, de l'agrupació d'electors Volem Sencelles. Micol ha indicat que tres quartes parts dels residents al municipi tenen la casa a foravila. Malgrat això, la votació ha anat "molt bé".

La votant més jove ha estat una al·lota de 16 anys. I la més gran, una veïna que, als seus 91 anys, ha volgut anar a plaça acompanyada del seu fill per deixar constància de la seva elecció. "Estava molt contenta de poder votar", diu Micol.

A més, hi ha hagut més mobilització de dones que d'homes. De total dels vots, 49 han estat de dones i 40 d'homes.

Un veí de 95 anys obre la consulta de Pollença

A Pollença han començat les votacions a les 17 h, però continuaran durant la jornada de demà, de manera que els resultats no es donaran a conèixer aquest dissabte. La taula per votar s'ha instal·lat a la plaça Major del Port de Pollença i permetrà que s'hi pugui votar fins a les 20 hores. Diumenge s'obrirà de 9 a 14 hores. Com a curiositat, el primer votant ha estat un home de 95.

Taula ubicada al Port de Pollença.

Sineu, votar entre la bandera constitucional i la republicana

Sineu ha estat el darrer municipi a tancar la consulta aquest dissabte, que ha començat a les 17 h de l'horabaixa i ha acabat a les 20.30. La taula s'ha instal·lat a a l'abeurador de la plaça del Fossar, just a la vora de la zona de 'tardeo'. Una bandera espanyola constitucional i una republicana a cada costat de l'urna han donat color a la paradeta.

"Hem traslladat la votació a les darreres hores de dissabte per aprofitar l'afluència de gent que sortia d'oci", ha explicat Martina Ferriol, membre del comitè de defensa de la república (CDR) que ha organitzat la consulta.

El resultat final a Sineu ha esta 185 vots emesos, dels quals 171 s'han manifestat per una república, 10 per la monarquia, i 4 en blanc. Demà, les consultes tindran lloc a Artà, Esporles, Llubí, Palma i Pollença.

stats