USO demana a Educació que permeti acumular el permís de lactància i excedència per cura del fill

El sindicat exigeix que s'apliqui la sentència de l'Audiència Nacional que declara aquest dret a les treballadores

Imatge d'arxiu d'ARA Balears.
Ara Balears
07/02/2020
2 min

PalmaUSO Balears ha demanat aquest divendres a la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca que apliqui la recent sentència de l'Audiència Nacional que declara el dret de les treballadores a gaudir sense detracció econòmica del permís acumulat de lactància seguida de l'excedència per cura del fill, segons ha informat l'agència Efe.

El sindicat majoritari de la concertada ha registrat aquesta petició perquè la sentència 9/2020 de la Sala Social de l'Audiència Nacional "s'apliqui tan aviat com sigui possible". En un comunicat, explica que, fins ara, Educació "fa un descompte salarial" a les treballadores que fan ús del permís per acumulació de les hores de lactància i, a continuació, gaudeixen d'una excedència per cura del fill.

Segons el sindicat, l'Audiència Nacional defineix el permís per lactància com "un mínim de dret necessari relatiu" i, per tant, la negociació col·lectiva pot permetre acumular en jornades completes aquest dret, tal com estableixen els convenis que afecten la concertada.

El tribunal estableix que en aquesta qüestió s'ha de tenir en compte el principi general establert en la Llei orgànica d'igualtat, pel qual "la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes és un principi informador de l'ordenament jurídic, i s'integra en la interpretació i aplicació de les normes jurídiques".

Aclareix que la regulació convencional, el conveni sectorial, en cap cas no exigeix que el treballador, per gaudir dels 15 dies de lactància, "hagi de prestar serveis efectius durant el temps que resti fins als 9 mesos del menor". USO considera aquesta sentència "molt important a causa del seu impacte, perquè és un sector altament feminitzat, on la majoria dels treballadors són dones".

Segons l'entitat, aquesta resolució judicial posa fre a la pràctica de les empreses de "penalitzar les treballadores per exercir els seus drets". Recorda que, segons dades oficials de l'Institut de la Dona, el 2017 el 92% de les excedències per cura del fill varen ser gaudides per dones.

stats