Les Illes tindrien el doble de morts per covid-19 sense la vacuna
És una de les conclusions d’un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya
PalmaLa vacuna contra el covid-19 ha evitat entre 800 i 1.350 morts a les Illes Balears, segons un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) encarregat pel Servei d’Epidemiologia del Govern balear. Així, si tenim en compte que 965 illencs han perdut la vida a causa del virus durant la pandèmia a l’Arxipèlag, podem dir que, sense les vacunes, hi hauria aproximadament el doble de víctimes. La investigació analitza els contagis detectats entre l’1 de gener i el 30 de setembre de 2021 i el nivell d’incidència del virus en cada moment. Altres resultats rellevants de l’estudi són que els fàrmacs han evitat entre 16.500 i 26.000 casos de covid-19, entre 3.800 i 4.800 hospitalitzacions i entre 560 i 700 ingressos a unitats de cures intensives. Amb aquestes dades a la mà, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va defensar divendres en roda de premsa que “no tenim temps per continuar dubtant de vacunar-nos”. En aquest sentit, va instar a immunitzar especialment les persones d’entre 20 i 40 anys, que és la franja d’edat amb una cobertura més baixa. Abans del tancament d’aquest setmanari, el 82,4% de la població diana n’ha rebut almenys una dosi i el 80,8%, la pauta completa.
Informe d’epidemiologia
D’altra banda, el darrer informe del Servei d’Epidemiologia, publicat dijous dia 7 d’octubre, analitza el perfil de les persones infectades a les Illes segons la seva cobertura vacunal. Ho fa diferenciant entre dues franges d’edat –majors i menors de 65 anys– i amb dades de fins al 6 de setembre d’enguany. L’anàlisi demostra que, dels menors de 65 anys que es varen contagiar en aquest període, la gran majoria no estaven vacunats (el 80,3%), un 11,4%tenia la pauta incompleta i només el 8,3% tenia la pauta completa. Pel que fa als ingressos a l’hospital, dels no vacunats va requerir hospitalització un 3,2%, el doble que els vacunats completament (1,6%). El mateix ocorre a les UCI. El percentatge de positius ingressats entre els que no havien rebut cap dosi és d’un 0,5%, més del doble que entre els que tenien les dues dosis o la monodosi de Janssen (0,2%).
Quant a les morts entre aquest grup poblacional menor de 65 anys, l’informe afirma que no hi ha diferències significatives amb relació a l’efecte de la vacunació. En aquest punt, però, s’ha de tenir en compte que la mortalitat per coronavirus és especialment alta en majors de 65 anys. De fet, en aquest col·lectiu sí que “s’observa clarament una disminució progressiva de les defuncions” des dels percentatges de no vacunats(8,6%) cap als grups amb vacunació incompleta (5,8%) i completa (3,5%), desgrana l’estudi.
Així mateix, dels positius confirmats de la població de 65 anys o més, la majoria no havia rebut cap vaccí (64,7%), més del doble que entre els vacunats de manera completa (26,7%). El percentatge d’hospitalització va ser d’un 27,9% entre no vacunats i, en canvi, d’un 17,2%entre els vacunats.
Tercera dosi
Els majors de 70 anys rebran la vacuna de la grip i la tercera dosi contra el covid-19 alhora. La campanya serà del 4 al 21 de novembre i la Conselleria de Salut cridarà aquestes persones per immunitzar-se. Es tracta d’un col·lectiu de 119.000 persones que varen rebre la segona dosi contra el coronavirus fa almenys sis mesos. Hi ha 6.000 persones més que encara no han complert aquest termini i seran cridades més endavant. D’altra banda, les persones menors de 70 anys rebran el fàrmac contra la grip a partir del 21 de novembre.
Durant l’octubre, la coordinadora de la campanya de vacunació contra el covid-19, Eugènia Carandell, va apuntar divendres com a principals objectius administrar la tercera dosi als pacients que prenen medicaments immunodepressors (que són 12.163 illencs) i continuar captant persones que encara no s’han vacunat. Malgrat que el ritme de vacunació continua sent lent, Salut ha percebut un increment de la demanda entre la població de 20 a 40 anys que relaciona amb l’obertura de l’oci nocturn. Cal recordar que qui vulgui accedir als locals ha de presentar el Certificat Covid de la Unió Europea.
Carandell va anunciar dues novetats. Per una banda, s’estan coordinant amb empreses illenques per plantejar conjuntament campanyes de vacunació a zones on la cobertura és més baixa, com la costa de Calvià i municipis d’Eivissa com Santa Eulària i Sant Antoni. I per una altra banda, que els estrangers que no estan empadronats a l’Arxipèlag però hi viuen alguns mesos a l’any també podran rebre la vacuna.